Un deputat ucrainean acuza Romania ca are pretentii teritoriale asupra Bucovinei si a Insulei Serpilor si cere Bucurestiului sa-si retraga plangerea depusa la Curtea de la Haga. "Amintesc ca presedintele Romaniei, domnul Basescu, a declarat ca aceasta tara pretinde Bucovina noastra de sud si Bucovina de Nord. Este trist ca MAE ucrainean, care umfla in mod artificial mitica 'amenintare ruseasca', nu reactioneaza in nici un fel la aceste ambitii periculoase ale presedintelui roman a declarat deputatul ucrainean din partea Partidului regiunilor, Iuri Boiko, citat de agentia RIA – Novyi region.

"Rada Suprema trebuie sa ceara diplomatilor nostri pozitii principiale de protejare a intereselor nationale", a afirmat deputatul, "mai ales ca la Curtea Internationala de Justitie de la Haga se analizeaza plangerea Romaniei fata de Ucraina legata de apartenenta Insulei Serpilor".

In opinia sa, Ucraina trebuie sa adopte o pozitie activa in negocierile de reglementare a conflictului din Transnistria, care se vor relua la 8 septembrie.

"Transnistria este singura zona de interes national a Ucrainei. In primul rand, este vecinul nostru cel mai apropiat. Iar noi nu avem nevoie de puncte de instabilitate la granitele noastre si de o potentiala posibilitate a aparitiei unui conflict armat. In al doilea rand, sunt teritorii ucrainene istorice, care au fost rupte de Stalin din trupul Moldovei sovietice. Desigur, nu trebuie sa cerem revizuirea granitelor. Dar nu trebuie uitat ca a treia parte din populatia Transnistriei este formata de ucraineni. Pana la 80.000 din locuitorii nerecunoscutei republici au cetatenie ucraineana. Transnistria este un important partener economic al Ucrainei. Acest parteneriat este si mai important pentru regiunea Odessa”, a spus el.

In opinia deputatului, pozitia Ucrainei trebuie sa se bazeze pe urmatoarele principii:

  • Renuntarea de catre partea romana la pretentiile teritoriale fata de Ucraina, intarita prin garantii scrise din partea altor participanti la negocieri – UE, Rusia si SUA.
  • Solicitarea ca Romania sa-si retraga plangerea depusa la Haga in privinta apartenentei Insulei Serpilor.
  • Garantii de autonomie lingvistica si culturala a Transnistriei.
  • Refuzul oricaror metode de forta pentru rezolvarea conflictelor.
  • Un statut neutru al federatiei Moldovei si Transnistriei.
  • Intarirea posibilitatii desprinderii Transnistriei in cazul aderarii Moldovei la Romania.