Baze militare rusesti in Cuba, in coasta Statelor Unite, pot deveni o realitate, a declarat, plin de convingere, presedintele Academiei penstru stiinte geopolitice, generalul Aleksandr Ivasov, scrie Ria Novosti. Potrivit afirmatiilor sale, refacerea prezentei militare rusesti in Cuba poate deveni un raspuns cat se poate de real la intarirea presiunii militare si politice din partea Statelor Unite asupra Rusiei.

“Nu este nici un secret faptul ca, in ultimii ani, Occidentul a creat o zona tampon in jurul Rusiei, atragand in acest proces tarile central-europene, statele baltice, Ucraina, Caucazul. Raspunsul la toate aceste manevre poate fi extinderea prezentei militare a Rusie peste hotare si, in special, in Cuba”, a spus Ivasov, comentand vizita de lucru intreprinsa zilele trecute de secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, la Havana.

Ce anume s-a discutat acolo, la ce intelegeri s-a ajuns, ramane deocamdata secret. Se stie doar ca Patrusev a avut o serie de intrevederi cu vicepresedintele Consiliului de stat, cu ministrul apararii si cu cel de interne din Cuba. De asemenea, din dispozitia presedintelui Dmitri Medvedev, el l-a prezentat liderului cubanez, Raul Castro, pe noul copresedinte al comisiei interguvernamentale de colaborare economica si tehnico-stiintifica dintre cele doua tari, Igor Secin.