Misteriosul cumparator al tripticului lui Francis Bacon si a tabloului lui Lucien Freud "Muncitoare dormind pe canapea" nu este nimeni altul decat guvernatorul regiunii Ciukotka, Roman Abramovici, scrie The Times, cu referire la surse “demne de incredere”. Potrivit Gazeta, lucrarile au fost achizitonate la licitatia organizata zilele trecute de faimoasa casa Sotheby’s, cu 86,3 milioane de dolari, un record pentru acest artist si, respectiv, 33,6 milioane de dolari, un record pentru un pictor in viata. The Times scrie ca Abramovici a fost “inspirat” sa cumpere operele de arta de prietena lui, Daria Jukova, ea insasi o pasionata de arta.

Totusi, este posibil ca informatia sa fie dezmintita de reprezentantii oligarhului rus, asa cum s-a intamplat de nenumarate ori in ultimul timp. Un ultim asemenea exemplu il constituie informatia potrivit careia patronul clubului de fotbal Chelsea ar intentiona sa investeasca aproape un miliard de dolari intr-o statiune de odihna din Muntenegru. Informatia era insotita de alta, potrivit careia guvernatorul regiunii Ciukotka ar fi cumparat, pentru el si prietena lui, Daria Jukova, o minunata resedinta in Statele Unite, iar la Londra s-a gandit sa achizitioneze cea mai scumpa locuinta vanduta vreodata in capitala britanica – circa 300 milioane dolari.

Iar lista cumparaturilor si a cheltuielilor nu se opreste aici. Pentru ca, dupa ce si-a consolidat pozitiile in metalurgie, cel mai cunoscut dintre miliardarii rusi a achizitionat trei zacaminte de pietre si metale pretioase din regiunea Ciukotka.

500.000 de dolari pentru petrecerea fetei de 16 ani

In acelasi timp, Abramovici s-a ocupat si de organizarea zilei de nastere a fiicei lui, Anna, cel mai mare dintre copii si care a implinit, recent, 16 ani. Petrecerea a costat aproape o jumatate de milion de dolari, a fost gazduita de un renumit club londonez, cu invitati speciali, printre care grupa Klaxons, castigatoare a premiului Mercury, si o formatie braziliana.

„Abordati o tinuta de efect”, i-a sfatuit Anna pe prietenii si colegii ei de scoala. Pentru aceasta ocazie, sarbatorita a ales o rochie roz, de la Dior, exemplar unic. Si tot la capitolul aniversari – pentru ca se apropie ziua de nastere a iubitei lui, Daria, Abramovici s-a gandit sa o aduca la Moscova, cu aceasta ocazie, pe solista britanica Amy Winnehouse, pentru un milion de lire sterline. Ramane de vazut daca Abramovici a pregatit ceva si pentru noul Centru de cultura moderna, infiintat de Jukova in capitala Rusiei, care-si are sediul intr-o cladire veche datand din 1920, reconstruita si modernizata de tanara si ambitioasa creatoare de moda, si care-si va deschide portile in septembrie.

Pana atunci insa, patronul clubului Chelsea, trebuie sa faca fata confruntarii din Liga campinionilor, dintre echipa lui si Manchester United, meci care se va disputa la Moscova, saptamana aceasta. Inainte de a pleca spre capitala rusa, Abramovici a glumit, declarandu-le antrenorilor de la Chelsea: „Oricum veti merge in Rusia, numai ca nu stiu inca daca la Moscova sau in Siberia”.