Lucrarile Radei Supreme de la Kiev au fost din nou blocate, fara o cauza aparenta, scrie publicatia Vzgliad.

Presedintele si premierul se urasc intr-atat, incat prefera sa comunice prin scrisori. Opozitia afirma ca Ucraina se rostogoleste spre o catastrofa, dar nu vrea sa mearga la anticipate. Intr-un cuvant, politica interna continua sa se involbureze, motiv pentru care presedintele Viktor Iuscenko s-a reorientat spre politica externa si a explicat lumii cine umileste, in realitate, natiunea ucraineana.

Ce conteaza ca in sapte luni de la alegerile legislative nu a fost adoptata nici o lege importanta, ca in magazine etichetele cu preturi se modifica zilnic, ca la nivelul conducerii tarii nu exista consens. Nu, astea nu se pun la socoteala, pentru ca fac parte din jocul democratiei si nu trebuie sa-i puna pe ganduri pe alegatorii ucraineni.

Pentru ca principalul vinovat de umilirea natiunii ucrainene este primarul Moscovei, Iuri Lujkov care, folosindu-se de un moment de neatentie din partea conducerii de la Kiev, a decis sa castige cateva puncte politice, lansand afirmatii deplasate despre Crimeea.

Vorbind la o conferinta de presa dedicata vizitei pe care seful statului o va intreprinde in Marea Britanie, Iuscenko a precizat ca intre principalele institutii ale puterii nu exista disensiuni majore, dar nu se poate vorbi despre o armonie. Oricum, a asigurat presedintele, clasa politica ucraineana are resursele necesare pentru a depasi divergentele.

„Nu vreau sa vorbesc despre o criza politica pana in momentul in care fie presedintele, fie parlamentul nu vor initia demisia premierului Iulia Timosenko. In prezent, exista o criza in interiorul coalitiei. Daca nu va fi rezolvata, se va ajunge la anticipate”, a estimat seful Centrului pentru studii politice aplicate, Vladimir Fesenko. „Timosenko are numerosi critici si inamici, dar nimeni nu vrea sa initieze procedura de demitere a cabinetului. Nimeni nu vrea alte alegeri, desi toate fortele politice s-au incurcat in tot felul de conflicte care, intr-un final, tot la alegeri vor conduce. Acestea sunt paradoxurile situatiei actuale”, a adaugat politologul.