Premierul rus Vladimir Putin continua sa reorganizeze dupa gustul sau activitatea cabinetului de ministri de la Moscova, noteaza Nezavisimaia gazeta.

Cu binecuvantarea lui, dupa opt ani de pauza, a fost refacut prezidiul guvernului. In opinia lui Putin, executivul va fi astfel eliberat de mult prea obositoarele proceduri birocratice, inevitabile in formatul obisnuitelor sedinte zilnice.

In plen, guvernul se va reuni cam o data pe luna, principala povara pentru adoptarea deciziilor la zi urmand sa revina prezidiului. „Prezidiul se va intruni saptamanal, cu invitarea ministrilor de profil. Este evident cred, pentru toata lumea, ca sedintele de guvern sunt mecanisme destul de greoaie, destul de birocratizate”, si-a justificat Putin optiunea.

Potrivit legislatiei in vigoare, prezidiul guvernului este un organ colectiv, care poate fi creat pentru rezolvarea problemelor operative. In acelasi timp, hotararile prezidiului sunt aprobate cu majoritate de voturi din numarul total de membri si nu trebuie sa contravina actelor adoptate la sedintele de guvern, care are dreptul formal de a anula orice decizie controversata.

Ultimul prezidiu al guvernului, traditie care isi are radacinile in perioada sovietica, a fost format in ianuarie 2000, de premierul de atunci, Vladimir Putin, si era alcatuit din toti cei sase vicepremieri, precum si ministrul comunicatiilor, cel de externe, seful aparatului guvernamental, conducerile ministerelor de interne si al apararii, ministrul justiei si cel al economiei. Expertii sustin ca, procedand ca atare, Putin continua operatiunea de transformare a institutiei de premier dintr-una strict tehnica, intr-una politica.