Armistitiul de sarbatori dintre Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko a luat sfarsit, scrie publicatia electronica Vzgliad.

Primul care l-a incalcat a fost seful statului. El l-a acuzat pe premier de discreditarea tarii si a structurilor puterii in legatura cu situatia creata cu Fondul proprietatii de stat si a avertizat ca „varianta fortei nu va merge”.

Politologii sunt convinsi ca procesul este ireversibil, privatizarea a fost stopata, si nu este exclusa demiterea lui Timosenko, care a inceput sa aibe probleme cu ratingul.

Momentul critic s-a consumat in Vinerea mare, cand, inarmata cu hotararea Curtii Constitutionale care a anulat decretul prezidential privind chestiunea cadrelor in interiorul Fondului si privatizarea uzinei portuare Odessa, Timoşensko l-a asezat pe deputatul sau Andrei Portnov in fotoliul de sef al FPS. Actiunea a generat o adevarata furtuna in inaltele cabinete de la Kiev: presedintele a semnat noi decrete in locul celor stopate de instanta.

In replica, Timosenko i-a interzis lui Portnov sa le indeplineasca. Tot el a anuntat pentru 20 mai privatizarea complexului portual Odessa. In aceeasi zi, Procuratura generala a contestat dispozitia guvernului, astfel ca actiunea ordinului a fost oprita pentru 10 zile.

Cei care au urmarit, de pe margine, evolutia evenimentelor, au inteles de la bun inceput ca in acest razboi nu vor exista nici raniti, nici prizonieri, nici invinsi, nici invingatori. „Batalia titanilor” a afectat cota de populritatea a principalilor protagonisti. Cresterea nebuna a preturilor din ultimele luni si permanenta confruntare dintre presedinte si premier in stilul „da’ tu cine esti si ce vrei”, a facut ca, potrivit sondajelor pe luna aprilie, Timosenko sa fie intrecuta cu doua puncte de fostul premier si lider al opoziiei, Viktor Ianukovici.

Politologul ucrainean Vadim Karasaev a estimat ca, in pofida acestui joc, Timosenko nu va fi destituita. „In interiorul Fondului se va instala o dubla putere, iar actiunile lui Semeniuk, omul presedintelui si ale lui Portnov, omul premierului, vor fi blocate de instanta judecatoreasca. Iar seful statului ar putea fi de acord cu o inlocuire a sefului Fondului in schimbul aprobarii de catre Rada Suprema a programului de privatizare. In acest caz, cel de la carma Fondului va indeplini exclusiv programul, nu si indicatiile premierului sau ale presedintelui”.

Alt politolog ucreianean, Vladimir Fesenko, nu a exclus nici demisia premierului, nici destramarea coalitiei.