Peste 500 de computere cu date confidentiale au disparut din ministerele germane. Celor 189 de PC-uri si 326 de laptopuri, li se adauga telefoane mobile si CD-uri, dupa cum relateaza presa germana. Datelor private si fiscale disparute, li s-ar adauga documente secrete ale Ministerului Apararii.

„E scandalos ca guvernul sa nu-si poata proteja propriile informatii“ a declarat in cotidianul Bild Carl-Ludwig Thiele, vicepresedintele partidului liberal din Germania.

Thiele s-a mai referit si la "furia fara margini in colectarea de date" practicata de guvern. Ministerul Apararii, in raspunsul la scrisoarea prin care Thiele solicita detalii despre disparitia de computere si date, ar fi confirmat ca pe un laptop al Oficiului Federal pentru Serviciul Civil se aflau 1200 de adrese de functionari civili, iar pe 5 CD-uri si dischete s-ar fi aflat informatii secrete ale MA german.

Sunt date disparute si doua celulare cu numere de telefon secrete ale ministrilor. Valoarea echipamentului electronic disparut din ministere intre 2005-2007 se ridica la circa 540.000 de euro, precizeaza Die Welt.

Oficiul federal german pentru Protectia Datelor a inceput o ancheta. Se solicita introducerea in institutii si firme a obligativitatii de sesizare a disparitiilor „de date sensibile“, regula care nu exista pana acum in Germania.

Si in Marea Britanie au disparut in octombrie anul trecut CD-uri cu date confidentiale ale 25.000.000 de britanici. CD-urile trimise prin posta de la ministerul de finante la controlul fiscal, cuprindeau, printre altele, adrese si conturile bancare ale peste 7.250.000 milioane de famillii primitoare de ajutor de stat pentru copii.