Ampla actiune de securitate initiata de autoritatile americane la San Francisco pentru a preveni ca cei 6.000 de protestatari pro-tibetani, adunati pe strazile orasului, sa intrerupa traseul flacarii olimpice. Torta a fost protejata de un cordon de politisti, iar traseul pe care urma sa il parcurga a fost redus la jumatate si schimbat complet pentru siguranta publica, potrivit primarului orasului San Francisco, Gavin Newsom, citat de BBC. Agentia France Presse relateaza ca torta olimpica si-a incheiat traseul prin San Francisco, iar autoritatile nu au semnalat incidente majore.

Agentia franceza de stiri comenteaza ca flacara olimpica a avut un parcurs dificil, o ceremonie finala cu usile inschise si un dispozitiv impresionant de politisti.Torta a fost transportata la aeroport intr-un autovehicul, inainte de a fi adapostita intr-o parcare dintr-un terminal, departe de camerele de filmare. Ceremonia de inchidere s-a derulat la finalul unui parcurs confuz si sub supravegherea atenta a politiei, dupa anularea ceremoniei oficiale prevazuta initial. Flacara a plecat spre Buenos Aires, unde va ramane pana vineri.

Intre timp, candidatul pentru investitura democratilor la Casa Alba, senatorul Barack Obama, a declarat ca presedintele George Bush ar putea boicota ceremonia de deshidere a Jocurilor Olimpice daca autoritatile de la Beijing nu vor inregistra progrese in directia respectarii drepturilor omului in Tibet. O pozitie similara a avut-o si rivalul senatorului de culoare, Hillary Clinton. De altfel, si presedintele Buh a facut apel, la randul sau, la autoritatile chineze sa initieze un dialog cu liderul tibetan in exil, Dalai Lama.