Pentru ca Europa să evite conflictele și să fie în siguranță, continentul trebuie să își sporească capacitățile defensive, a declarat marți premierul polonez Donald Tusk, care și-a reiterat apelul pentru construirea unui sistem european comun de apărare antiaeriană, informează Reuters.

Premierul polonez Donald Tusk se adresează participanților în cadrul sesiunii de deschidere a celui de-al XVI-lea Congres Economic European (CEE), la Katowice, în Polonia, pe 7 mai 2024.Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

În fața conflictului din Ucraina, Polonia își consolidează capacitățile din domeniul apărării, alocând în prezent peste 4% din Produsul Intern Brut.

Într-un discurs susținut la Congresul Economic European, o reuniune a politicienilor și oamenilor de afaceri organizată în orașul polonez Katowice, Tusk a spus că țările UE ar trebui să ia măsuri comune pentru a majora cheltuielile din acest domeniu cu cel puțin 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari).

„Europa trebuie să fie pregătită în următoarele douăsprezece luni și în fiecare din următorii cinci ani pentru situația în care nicio putere din lume nu va îndrăzni să ridice mâna împotriva ei”, a afirmat șeful guvernului de la Varșovia.

„Investițiile mari (în apărare, n.r.) vor muta războiul departe de granițele Europei pentru o lungă perioadă de timp, poate definitiv”, a precizat Tusk.

Un sistem comun de apărare antiaeriană „trebuie să devină un proiect european care va fi un efort financiar pentru a construi o cupolă deasupra Europei”, a spus el.

„Avem mult mai multe inițiative și întâlniri decât acțiuni reale pentru a apăra cerul european”, a insistat premierul polonez.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a participat la congres, a spus și ea că Europa trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, precizând că, dacă va rămâne în funcție pentru un nou mandat, va propune noi proiecte în industria europeană de resort.

Ursula von der Leyen este promotoarea unei propuneri anunțate anterior care vizează înființarea unui post de comisar european pentru apărare.

Și Viktor Orban a anunțat creşterea cheltuielilor de apărare ale Ungariei

În urmă cu câteva zile, premierul ungar Viktor Orban a spus că Budapesta va trebui să-și majoreze și mai mult cheltuielile pentru apărare anul viitor, dacă războiul din Ucraina se va prelungi până în 2025, și să-și reducă astfel fondurile disponibile pentru alte cheltuieli.

Invazia rusă în Ucraina în 2022 a declanșat o creștere a cheltuielilor de apărare pe flancul estic al NATO, cea mai mare în Polonia, care anul trecut și-a majorat cheltuielile de apărare până la 3,9% din produsul intern brut, aproape dublu față de nivelul din 2014, amintește Reuters.

Ungaria și-a majorat, de asemenea, puternic cheltuielile pentru apărare, ajungând la 2,43% din PIB anul trecut, mai mult decât recomandarea NATO de 2%.

„Dacă războiul se prelungește până în 2025, atunci nivelul cheltuielilor pentru apărare din 2023-2024 nu va fi suficient și va trebui să fie majorat", a declarat Orban într-un interviu, adăugând că această măsură ar lăsa mai puține fonduri pentru alte scopuri.

Guvernul de la Budapesta a anunţat luna trecută că va amâna investiţii în valoare de aproximativ 1% din PIB, pentru a reduce deficitul din acest an până la ţinta de 4,5% din Produsul Intern Brut, recent majorată.