Aproape 90 de congresmeni democraţi americani i-au cerut preşedintelui Joe Biden să ia în calcul o întrerupere a vânzărilor de arme către Israel dacă guvernul israelian nu îşi schimbă politica în războiul său împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, scrie AFP.

Joe BidenFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Într-o scrisoare semnată de 88 de membri ai Congresului și transmisă vineri Casei Albe, aleşii democraţi îşi exprimă „gravele îngrijorări cu privire la modul în care guvernul israelian desfăşoară războiul din Gaza, fiind vorba despre reţinerea deliberată a ajutorului umanitar”.

Restricţiile impuse de Israel asupra livrării în Fâșia Gaza a ajutorului umanitar susţinut de Washington „contribuie la o catastrofă umanitară fără precedent”, mai spun congresmenii democrați în scrisoare.

Semnatarii, inclusiv mulţi aleşi din Camera Reprezentanţilor, îi cer preşedintelui democrat să-i transmită foarte clar prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu că orice obstacol în calea furnizării de ajutor în Gaza „pune în pericol eligibilitatea pentru o nouă asistenţă de securitate ofensivă din partea Statelor Unite”.

Ei precizează, însă, că sistemele de apărare antirachetă israeliene, precum Iron Dome, trebuie excluse din această posibilă suspendare a ajutorului american.

„Continuăm să susținem cu tărie furnizarea către Israel a unor fonduri defensive care permit salvarea de vieţi”, transmis totodată congresmenii democrați în scrisoare.

Printre semnatarii scrisorii se numără democrați din Comisia de apărare și Comisia pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților.

De la începutul războiului din Gaza, declanșat de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, președintele SUA Joe Biden, aflat în plină campanie pentru realegerea la Casa Albă, a fost criticat pentru sprijinul său necondiţionat acordat Israelului.