Mii de persoane au fost evacuate de la începutul intrării în erupţie a vulcanului Muntele Ruang, situat în partea nordică a insulei indoneziene Sulawesi, transmite sâmbătă agenţia Xinhua, preluată de Agerpres.

Erupția vulcanului Ruang din IndoneziaFoto: Head of the BNPB's Data Informat / Shutterstock Editorial / Profimedia

Multiplele erupţii ale vulcanului Ruang au forţat Agenţia indoneziană pentru managementul dezastrelor (BNPB) să recurgă la evacuarea a peste 12.000 de persoane. Directorul BNPB, Suharyanto, a declarat vineri agenţiei de presă de stat Antara că peste 3.000 de persoane de pe insula vecină Tagulandang, situată la est de vulcanul Ruang, au fost evacuate în zone mai sigure.

La operaţiunile de evacuare au participat nave ale marinei, nave civile şi elicoptere. Suharyanto a declarat că se aşteaptă ca toate persoanele de pe insula Tagulandang să fie evacuate în decurs de trei zile, în contextul în care autorităţile au emis alerte de tsunami ca răspuns la erupţii.

Nivelul de pericol pentru vulcanul Ruang, cu o altitudine de 725 de metri, a fost ridicat din nou marţi până la gradul IV, cel mai înalt, ca urmare a intensificării activităţilor vulcanice, iar locuitorii de pe insula Tagulandang au fost sfătuiţi să se refugieze în zone sigure.

Erupţiile Muntelui Ruang, situat la aproximativ 100 de kilometri distanţă de capitala provinciei Manado, au început la 16 aprilie, după intensificarea activităţii vulcanice. După o pauză de câteva zile, o erupţie s-a produs din nou la 30 aprilie.

Instituţiile publice, inclusiv şcolile şi aeroportul provincial, au fost nevoite să îşi suspende activităţile în zonele afectate. Nu au fost raportate victime, însă mai multe proprietăţi, precum şi păduri şi păşuni au fost distruse de fluxurile de lavă şi de norii fierbinţi.

Preşedintele Joko Widodo a ordonat relocarea tuturor locuitorilor de pe insula Ruang, în urma erupţiilor. „În cazul zonelor rezidenţiale, relocarea este necesară şi trebuie accelerată”, a declarat preşedintele în timpul unei şedinţe de vineri.

Oficialul a adăugat că persoanele evacuate care vor fi relocate nu sunt autorizate să revină la casele lor. Potrivit administraţiei regionale, aproximativ 21.000 de persoane au fost afectate în urma dezastrului natural, cel puţin 4.500 de case fiind avariate. Situată pe aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, Indonezia este una dintre ţările cu cei mai mulţi vulcani din lume.