Guvernul spaniol a făcut marţi presiuni asupra Bisericii Catolice să plătească despăgubiri victimelor agresiunilor sexuale comise în cadrul acesteia, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Cardinalul Juan Jose Omella, presedintele Conferintei Episcopilor SpanioliFoto: Fernando Sanchez / Associated Press / Profimedia Images

„Mi se pare că nimeni nu ar înţelege dacă Biserica spaniolă nu acţionează aşa cum au făcut” reprezentanții săi „din mai multe ţări vecine, precum Irlanda, Franţa, Belgia, sau din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum Statele Unite”, a declarat ministrul spaniol al justiţiei, Félix Bolanos.

Prin urmare, guvernul „a început discuţii cu Biserica Catolică, astfel încât ea să îşi asume costul despăgubirilor pentru victimele agresiunilor sexuale comise în cadrul său”, a adăugat el.

Félix Bolanos a prezentat marţi un plan adoptat de Consiliul de Miniştri pentru a pune în aplicare recomandările unui raport prezentat în octombrie de o comisie de experţi independenţi şi coordonat de Avocatul Poporului. Acest raport a cerut în principal crearea de către stat a unui fond pentru despăgubirea victimelor.

Învestit în luna noiembrie pentru un nou mandat, premierul socialist Pedro Sánchez a promis că va pune în aplicare aceste recomandări. „Am dori să lucrăm împreună cu Biserica Catolică”, care „de zeci de ani nu a oferit un răspuns adecvat la această problemă”, a insistat Félix Bolanos.

Ce spune Biserica Catolică spaniolă cu privire la plătirea de despăgubiri

Cu toate acestea, Conferinţa Episcopală spaniolă explică de luni de zile că refuză să participe la un fond de despăgubire dacă acesta este destinat exclusiv victimelor Bisericii şi nu tuturor minorilor care au suferit violenţe sexuale în orice alt domeniu.

„Biserica nu poate accepta un plan care discriminează majoritatea victimelor violenţelor sexuale”, a declarat ea din nou marţi, într-un comunicat. Biserica a anunţat, de asemenea, că va dezvolta ea însăşi un „plan complet de despăgubiri pentru victime”, fără însă a oferi detalii.

Asociaţiile victimelor continuă să denunţe lipsa de transparență a Bisericii şi lipsa de progres în ceea ce priveşte plata despăgubirilor.

Raportul coordonat de Avocatul Poporului a estimat, pe baza unei anchete, că peste 200.000 de minori au fost victime ale agresiunilor sexuale comise de membri ai clerului începând din 1940, o cifră care s-ar ridica la peste 400.000 dacă s-ar lua în calcul agresiunile comise de laici care lucrau pentru Biserică.

La câteva zile după publicarea acestui raport în noiembrie anul trecut, Biserica Catolică Spaniolă și-a cerut iertare pentru abuzuri, dar a pus sub semnul îndoielii amploarea lor, așa cum a fost prezentată aceasta în document.

„Există o opacitate, o opacitate pentru a ajunge la o concluzie care nu este logică, noi nu o vedem ca fiind logică”, declarat la momentul respectiv cardinalul Juan Jose Omella, președintele Conferinței Episcopilor.