Aproximativ un spaniol din 200 ar fi căzut victime unor abuzuri sexuale comise de preoți catolici, afirmă un raport publicat vineri și care indică un număr mult mai mare de cazuri la nivel național decât alte investigații asemănătoare din trecut, potrivit Reuters.

Papa FranciscFoto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Raportul bazat pe un sondaj efectuat de ombudsmanul Spaniei a fost prezentat vineri în parlamentul de la Madrid în urma chestionării a peste 8.000 de persoane.

Documentul a criticat Biserica Catolică, afirmând că aceasta nu a dorit să coopereze pe deplin cu autoritățile și că a încercat să minimalizeze amploarea fenomenului.

Ombudsmanul Angel Galibondo a afirmat că 0,6% dintre cei chestionați în cadrul sondajului au afirmat că au fost abuzați de un preot catolic, procent care a crescut la 1,1% când au fost incluse și persoanele care au spus că au fost abuzate de mireni din cadrul Bisericii, ca de exemplu profesorii de la instituțiile sale.

„Prin citarea procentului de 0,6% putem vedea amploarea a ceea ce poate însemna el în termenii abuzului total”, a declarat Gabilondo la o conferință de presă. Spania are o populație de aproximativ 48 de milioane de locuitori.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Catolice Spaniole nu a dorit să comenteze constatările raportului pentru Reuters.

Biserica Catolică s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de abuzuri sexuale în țări precum Statele Unite, Irlanda și Franța. O investigație anterioară efectuată în Spania și publicată în luna iunie a identificat 728 de abuzatori și 927 de victime începând cu anii 1940.

Aceasta a urmat unei anchete separate realizate de ziarul El Pais în 2021, care a identificat peste 1.200 de posibile cazuri.

Spania ar putea despăgubi victimele abuzurilor sexuale comise de preoți

Raportul prezentat vineri de Gabilondo a constatat că aproape 65% din victimele abuzurilor au fost de sex masculin, ombudsmanul cerând crearea unui fond de stat pentru compensarea lor.

Comentând asupra constatărilor, premierul spaniol Pedro Sanchez le-a spus reporterilor:

„Timp de mulți ani numeroase persoane care au suferit nu au putut să denunțe, să explice, să scoată la lumină drame umane”.

Fernando Garcia-Salmones, un bărbat care a denunțat în public abuzurile cu aproape 3 decenii în urmă, afirmând că a fost violat de un preot de la școala sa când avea 14 ani, a salutat publicarea raportului.

Bărbatul acum în vârstă de 62 de ani a încercat să obțină dreptate în justiție în 1995, dar plângerea sa a fost respinsă întrucât intervenise prescrierea faptelor.

El a declarat pentru Reuters că speră ca raportul „să pună capăt acestei impunități, acestei tăceri și acestei lipse de moralitate din partea întregii națiuni în ceea ce privește păcatele bisericii”.

Anul trecut papa Francisc a cerut Bisericii să nu mai mușamalizeze cazurile de abuz sexual din sânul său, afirmând că este nevoie de o politică de „toleranță zero” în acest sens.