Formatul reuniunii la virf Rusia-NATO, programata a se desfasura in partea finala a summitului, a fost gindit in asa fel incit liderului de la Kremlin sa nu i se permita sa vorbeasca public in principalele probleme internationale, in special in cea referitoare la invitarea Ucrainei in MAP. Dimitri Rogozin, reprezentantul permanent al Rusiei la sediul NATO de la Bruxelles, a declarat intr-un interviu pentru Interfax ca Alianta "nu face figura frumoasa incercind sa inchida gura presedintelui Putin". Oficialii NATO au calificat insa nemultumirea Rusiei drept lipsita de temei.

Reprezentantul permanent la Rusiei la NATO, Dimitri Rogozin, a sesizat Kremlinul in legatura cu formatul reuniunii la virf Rusia-NATO, programata a se desfasura in partea finala a summitului de la Bucuresti. Intr-un interviu acordat Interfax, Rogozin afirma ca regulamentul reuniunii a fost astfel conceput incit presedintele Putin sa poata sa poata vorbi doar in partea reuniunii care se va desfasura cu usile inchise, in absenta presei, pentru ca "ideile sale sa nu fie mediatizate".

In programul initial fusese luat in calcul un schimb de fraze de salut intre secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si presedintele Vladimir Putin. "In prezent devine tot mai clar ca liderii NATO inclina spre suprimarea discutiei", a spus Rogozin, adaugind ca Moscova nici macar nu a fost consultata in legatura cu regulamentul reuniunii.

"Alianta Nord-Atlantica nu face figura frumoasa inchizind gura presedintele Putin", a afirmat Rogozin, citat de publicatia online Gazeta." In concluzie, presedintele rus nu va putea sa se exprime public in principalele probleme internationale", a spus ambasadorul rus, evocind opozitia tarii sale fata de extinderea spre Est a NATO prin includerea Ucrainei si Georgiei in Alianta.

Rogozin subliniaza ca la summitul de la Bucuresti "problema referitoare la invitarea Ucrainei in MAP" va fi privita cu mare atentie, iar presedintele Viktor Iuscenko va avea timp alocat atit pentru declaratii de salut, cit si pentru o intilnire cu presa.

Nemultumirea lui Rogozin este impartasita si de alti oficiali de la Moscova, dar reprezentantii NATO au calificat ingrijorarile Rusiei drept neintemeiate.

Regulamentul si programul reuniunii Consiliului Rusia-NATO, postat pe site-ul summitului de la Bucuresti, indica ora inceperii reuniunii din 4 aprilie -11.00, dar nu precizeaza daca presedintele Vladimir Putin va putea rosti vreun discurs inainte de inceperea Consiliului. In program este trecuta doar conferinta de presa a secretarului general al Aliantei.

Cel putin asa cum reiese din programul summitului de pe site, presedintele rus nu are programat in finalul reuniunii Consiliului Rusia- NATO niciun discurs sau conferinta de presa.

UPDATE:Oficial NATO: Putin va avea ocazia sa vorbeasca presei intr-o conferinta de presa pe care o va tine dupa Secretarul General

Un oficial al NATO a comentat pentru HotNews.ro afirmatiile facute de ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin, potrivit careia regulamentul reuniunii a fost astfel conceput incit presedintele Putin sa poata sa poata vorbi doar in partea reuniunii care se va desfasura cu usile inchise, in absenta presei, pentru ca "ideile sale sa nu fie mediatizate".

Oficialul NATO a explivat faptul ca formatul prevede ca presa sa fie prezenta pe parcursul discursurilor de deschidere ale Secretarului General al NATO si al celui care prezideaza Consiliul NATO-Rusia.

"In acest an intamplarea face ca Secretarul General Jaap de Hoop Scheffer sa fie si presedintele Consiliului, de aceea accesul media este permis doar in timpul discursului sau. Altfel, toti cei 27 de membri ai drept egal si se pot exprima in timpul discutiilor, fie ca este presedintele Putin, Bush sau Basescu. Cum ar fi fost ca si acesti presedinti sa spuna ca vor sa vorbeasca in prezenta presei?", s-a intrebat retoric oficialul Aliantei.

Formatul reuniunii nu este o noutate, a subliniat el, si in niciun fel nu s-a dorit obstructionarea presedintelui Putin. "Daca nu am fi vrut sa isi prezinte ideile, de ce l-am fi invitat la Bucuresti? Am facut-o tocmai pentru a avea niste discutii constructive. oricum am inteles ca presedintele Putin va tine o conferinta de presa dupa Consiliul NATO-Rusia, dupa briefingul tinut de Secretarul General", a spus el.