Aligatorii sunt obișnuiți în Florida și în zona tropicală umedă din sud-estul Statelor Unite. Mai la nord, în New York, un aligator a fost găsit în viață, dar în stare foarte proastă, într-un parc din Brooklyn, a anunțat luni municipalitatea, potrivit AFP.

Aligator în New YorkFoto: NYC PARKS/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Descoperirea rară a animalului, probabil abandonat de proprietarul său, a fost făcută duminică dimineața în iazul din Prospect Park, marele plămân verde al cartierului Brooklyn, a anunțat într-un comunicat, cu fotografii în sprijinul acestuia, serviciul parcurilor și spațiilor de recreere din New York.

Pădurarii parcului din megapolis au scos aligatorul - lung de 1,2 metri - din apă „în stare proastă și foarte letargic”, se arată în comunicat.

„Din fericire, nimeni nu a fost rănit și animalul este sub observație”, fiind trimis imediat la grădina zoologică din Bronx, un alt cartier al New York-ului.

Fără a numi sau a da de urma persoanei responsabile de prezența neobișnuită a aligatorului în oraș, Departamentul pentru spații deschise a avertizat că „eliberarea animalelor în parcurile din New York este ilegală”.

Animalul, obișnuit cu „climatele calde și tropicale”, a suferit probabil un „șoc termic” în apa rece a iazului din Prospect Park, deși duminică dimineața la New York erau 10 grade Celsius, o temperatură plăcută.

„Parcurile nu sunt habitate potrivite pentru acest tip de animale, domestice sau nu. „Poate fi periculos pentru trecători (...), poate nimici speciile naturale și poate altera calitatea apei”.

Ultima descoperire mediatizată a acestui tip de reptilă la New York a avut loc în iunie 2001, când autoritățile, presa și curioșii au petrecut cinci zile pentru capturarea unui caiman rătăcit în Central Park.