O expoziție majoră de apărare a început luni în Emiratele Arabe Unite, iar firmele rusești au participat la secțiunea maritimă, în ciuda presiunilor occidentale asupra statelor din Golf pentru a contribui la izolarea Moscovei și a unei prezențe puternice a companiilor israeliene, scrie Reuters.

Sistem defensiv de rachete din cadrul Iron DomeFoto: Vadim Lerner, Dreamstime.com

Firmele rusești, printre care Kalașnikov și Rosoboronexport, au expus puști de asalt, rachete și drone la Expoziția de apărare navală și securitate maritimă (NAVDEX), parte a evenimentului bienal Expoziția internațională de apărare (IDEX).

Bărbați îmbrăcați în ținuta tradițională din Emiratele Arabe Unite, cunoscută sub numele de thobe, precum și bărbați în uniformă militară din India, Pakistan și din alte state, au fost văzuți în contact cu delegații firmelor rusești. Cel puțin trei companii rusești abordate de Reuters au refuzat să vorbească.

Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, care nu au adoptat sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, au rezistat presiunilor americane de a rupe legăturile cu Rusia, cu care au legături energetice și economice.

Directorul executiv al BrahMos Aerospace, o societate mixtă India-Rusia, a declarat că firma avansează în discuțiile lansate în urmă cu cinci ani cu EAU pentru rachetele de croazieră supersonice ale firmei, care pot fi lansate de pe mare, de pe uscat și din aer.

„Suntem în discuții, bineînțeles, cu EAU și cu alte țări vecine”, a declarat Atul D. Rane pentru Reuters, descriind discuțiile cu EAU ca fiind avansate, după ce au încetinit în timpul pandemiei COVID-19.

Multe națiuni producătoare de armament își dispută influența și contractele din partea țărilor arabe bogate din Golf, în special EAU și Arabia Saudită, care au trecut la diversificarea partenerilor lor în domeniul apărării și doresc să își dezvolte propriile industrii.

Emiratele Arabe Unite și Bahrein au stabilit legături cu Israelul în 2020, în parte din cauza unei preocupări comune privind Iranul, ale cărui capacități în materie de rachete și drone sunt văzute ca o amenințare de către statele arabe din Golf.

Firmele israeliene au avut o prezență importantă la IDEX, inclusiv producătorul sistemului antirachetă Iron Dome, Rafael.

Israel Aerospace Industries a organizat o demonstrație a unei nave fără echipaj uman împreună cu Abu Dhabi Ship Building și cu conglomeratul de apărare EDGE, prima demonstrație comună de echipamente militare între cele două țări.

foto: Dreamstime