Mohammed al-Mutairi, un profesor pensionar, a condus aproape șase ore pentru a vedea o priveliște rară în nord-estul Arabiei Saudite: deșertul acoperit cu flori mov, potrivit AFP.

Flori in desertFoto: Eric Lafforgue / AFP / Profimedia Images

„Nimeni nu se așteaptă să vadă o priveliște ca aceasta în Arabia Saudită”, spune bărbatul care stătea pe un covor cu prietenii săi. Pentru a asista la acest spectacol natural în Rafha, el a călătorit 550 km din orașul său natal din centrul regatului.

Priveliștea „ne împrospătează sufletul”, spune Mohammed al-Mutairi, vorbind despre aceste flori, cunoscute în Arabia Saudită sub numele de „lavanda deșertului”.

Ploile de iarnă au provocat inundații mortale în unele părți din vestul Arabiei Saudite la sfârșitul anului trecut, dar în regiunile nordice au readus deșertul la viață.

„Ca un paradis”

Departe de zgârie-nori și de ambuteiajele de mașini 4x4, Nasser al-Karaani a călătorit 770 de kilometri din capitala Riad pentru a vedea aceste flori înainte de a se ofili.

„Acest spectacol durează doar 15-20 de zile pe an, așa că venim aici special pentru a ne bucura de el”, a declarat pentru AFP acest om de afaceri saudit în vârstă de 55 de ani.

De asemenea, el a venit cu prietenii și a scos un cort din mașina sa pentru a-l monta, o scenă obișnuită în Golf, conform tradiției beduinilor din regiune, dar care se întâmplă rar în mijlocul unui câmp de flori.

„Această atmosferă este atât de relaxantă”, spune Nasser al-Karaani, așezat cu prietenii săi în jurul unui foc, bând ceai, cu o jachetă groasă peste îmbrăcămintea sa albă tradițională.

În jurul grupului, zeci de alți vizitatori se așează și ei pe jos în jurul unui foc pentru a bea ceai sau a găti.

Localnicii au ținut chiar și cămilele la distanță pentru a le împiedica să mănânce florile care atrag turiștii saudiți, dar și pe cei din țările vecine.

Printre aceștia, Abderrahmane al-Marri nu regretă că a făcut această călătorie din Qatar, micul și bogatul emirat vecin cu Arabia Saudită.

„Spectacolul a meritat”, a declarat el pentru AFP, după o călătorie de peste 12 ore. „Este ca și cum ai fi în rai”.