Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat miercuri că ia în considerare suspendarea pactului militar intercoreean din 2018 cu Nordul și că țara sa este pregătită pentru o escaladare cu Phenianul dacă acesta îi va mai încălca spațiul aerian cu drone, relatează Reuters.

Exercitii militare comune intre soldati sud-coreeni si americaniFoto: Jung Yeon-je/ AFP / Profimedia Images

Yoon a făcut comentariile după un briefing cu comandanții forțelor armate sud-coreene în care a fost informat cu privire la contramăsurile pregătite în urma incidentului de pe 26 decembrie, când Coreea de Nord a trimis drone care au încălcat spațiul aerian al vecinului său de la sud pentru prima oară după 5 ani.

Yoon a cerut forțelor armate sud-coreene să pună la punct „o capabilitate de răspuns copleșitor care să treacă de nivelurile proporționalității”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Kim Eun-hye.

„În timpul întâlnirii el a dat indicații biroului de securitate națională să ia în considerare suspendarea validității acordului militar dacă Coreea de Nord pune în scenă încă o provocare de invadare a teritoriului nostru”, a declarat Kim în timpul unei conferințe de presă.

Tensiuni tot mai mari în Peninsula Coreeană

Acordul din 2018, încheiat în timpul unui summit între liderul suprem Kim Jong Un și președintele sud-coreean de la momentul respectiv, Moon Jae-in, cere suspendarea „tuturor actelor de ostilitate”, crearea unei zone de interdicție aeriană în jurul graniței comune și înlăturarea minelor și a posturilor de pază din Zona Demilitarizată dintre cele două țări.

Yoon și-a criticat dur forțele armate la doar o zi după incidentul de luna trecută în condițiile în care acestea nu au reușit să doboare nici măcar una dintre dronele lansate de nord-coreeni și cel puțin una dintre acestea se crede că a survolat capitala Seul.

„Incidentul a arătat o lipsă substanţială a armatei noastre de pregătire şi antrenament în ultimii câţiva ani, şi a confirmat în mod clar necesitatea de intensificare a acestora”, a spus Yoon într-o reuniune a cabinetului.

El a dat vina pentru lipsa de pregătire pe politica „periculoasă” a predecesorului său, care s-a bazat pe „bunele intenţii” ale Phenianului şi pe un pact militar inter-coreean din 2018 care interzice activităţile ostile în zonele de frontieră.

Coreea de Sud, pregătită pentru o escaladare

Yoon a îndemnat acum forțele armate să fie pregătite pentru un răspuns, chiar dacă acest lucru înseamnă „riscarea unei escaladări”.

Yoon a ordonat ministrului său al Apărării să lanseze o unitate de drone ce poate desfășura o varietate de misiuni, printre care activități de recunoaștere, supraveghere și război electronic, precum și să creeze capacitatea industrială pentru producerea în masă a unor aeronave fără pilot de mici dimensiuni.

Președintele sud-coreean a cerut ca aceste obiective să fie îndeplinite până la sfârșitul lui 2023.

„El a cerut de asemenea accelerarea devoltării unor drone silențioase anul acesta și stabilirea rapidă a unui sistem de drone ucigașe”, a mai precizat miercuri purtătorul său de cuvânt.

Ministerul Apărării de la Seul a anunțat săptămâna trecută că intenționează să cheltuie 560 de miliarde de woni (440 de milioane de dolari) în decursul următorilor 5 ani pentru a-și consolida capabilitățile anti-drone.

Incidentul de luna trecută a fost cea mai recentă intruziune în spaţiul aerian sud-coreean a Coreei de Nord, cele două ţări rămânând, din punct de vedere tehnic, în război după ce conflictul din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace.