​Partidul Laburist britanic, aflat în opoziţie de 12 ani dar aflat acum la cel mai înalt nivel de încredere în sondajele de opinie, a anunțat luni că vrea să înlocuiască Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic cu o cameră „mai mică”, cu membri aleşi, nu numiți de monarh relatează AFP și News.ro.

Camera Lorzilor de la LondraFoto: Richard Pohle/ News Licensing/ Profimedia

Liderul laburist Keir Starmer şi fostul premier laburist Gordon Brown (2007-2010) au lansat luni la Leeds, în nordul Angliei, o consultare în vederea definirii programului partidului în următoarele alegeri generale, prevăzute peste doi ani.

Potrivit unor sondaje, laburiştii îi devansează puternic pe conservatori în intenţiile de vot din cauza instabilităţii din Partidul Conservator.

Trei premieri conservatori - Boris Johnson, Liz Truss şi Rishi Sunak - s-au perindat la putere începând din vară.

„Cred că Camera Lorzilor este de nesusţinut”, a declarat la BBC liderul laburist Keir Starmer, care a preluat conducerea partidului în urmă cu doi ani.

„Oricine examinează Camera Lorzilor îi va fi greu să spună că trebuie să fie păstrată. Am vrea, aşadar, să o desfiinţăm şi să o înlocuim cu o cameră aleasă”, a anunțat el.

Această nouă cameră, „mai mică”, nu ar fi doar „mai puţin costisitoare, ci şi reprezentativă pentru regiunile şi naţiunile din Regatul Unit”, a promis Keir Starmer.

Criticile aduse Camerei Lorzilor de către opoziția laburistă din Marea Britanie

Camera Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic - ai cărei membri sunt aleşi prin sufragiu universal -, este cea care are ultimul cuvânt în Parlament. Însă Camera Lorzilor poate modifica sau întârzia promulgarea anumitor legi.

Camera Lorzilor are aproximativ 800 de membri numiţi într-un mod prea puţin transparent, potrivit criticilor instituției.

Premierii în exerciţiu numesc în Camera Lorzilor „o listă de onoare” - alcătuită adesea din aliaţi, care devin astfel parlamentari pe viaţă. De mult timp se lansează apeluri ca această Camera britanică să fie mai reprezentativă.

Ea are în componenţa sa doar 29% femei - iar aproape jumătate dintre aceste membre provin din Londra şi din sud-estul Angliei.

Keir Starmer subliniază că vrea „să dea Scoţiei, Ţării Galilor, Irlandei de Nord şi regiunilor din Anglia un nou statut şi voci mai puternice şi mai mândre într-un Regat Unit reformat şi modern”.

„Marea Britanie este una dintre sistemele cele mai centralizate din Europa. Iar centrul nu şi-a respectat promisiunile”, critică el.

„Prea mult din această putere este deţinută la Westminster”, iar un transfer al acestei puteri va oferi „oportunităţi peste tot în Regatul Unit”, promite şeful opoziţiei britanice.