Centristul şi eurofilul Keir Starmer a fost ales detaşat sâmbătă la conducerea Partidului Laburist britanic, succedându-i radicalului Jeremy Corbyn, având ca provocare relansarea principalei formaţiuni de opoziţie, slăbită şi divizată în plină criză a coronavirusului, potrivit agențiilor de presă internaționale, preluate de Agerpres.

Keir StarmerFoto: Wikimedia Commons

Acest fost avocat de 57 de ani, responsabil de trei ani de Brexit din partea laburiştilor, care era considerat favorit, a câştigat alegerile cu 56,2% din voturile membrilor partidului în faţa celor două rivale cvadragenare ale sale Rebecca Long-Bailey şi Lisa Nandy, potrivit rezultatelor comunicate de partid.

Într-o alocuţiune televizată difuzată după alegerea sa, Keir Starmer a promis imediat să depăşească numeroasele diviziuni care fragmentează partidul: cu privire la linia radicală sau mai liberală pe care trebuie să o adopte laburiştii, dar şi între eurosceptici şi pro-UE referitor la problema Brexitului şi la gestionarea antisemitismului în cadrul partidului, căruia Jeremy Corbyn nu a ştiut să-i pună capăt.

"În numele Partidului Laburist, cer scuze", a declarat Starmer. El s-a angajat să "extirpeze otrava" antisemitismului, o "pată asupra partidului", delimitându-se clar de predecesorul său care nu-şi exprimase regrete decât tardiv şi cu jumătate de gură.

Din cauza pandemiei de coronavirus, numele învingătorului nu a fost anunţat cum era prevăzut în cursul unei conferinţe speciale, ci mai modest pe site-ul internet al partidului, candidaţii înregistrându-şi dinainte discursurile în caz de victorie.

Perceput ca abil, dar fără prea multă carismă, Keir Starmer s-a angajat să repună pe picioare partidul şi să-l aducă din nou la putere după umilitoarea sa înfrângere în alegerile legislative din decembrie în faţa premierului conservator Boris Johnson, marcată în special prin pierderea bastioanelor populare câştigate în mod tradiţional de laburişti.