Sunt doar 81.000 de buletine de vot din zeci de milioane, dar a aruncat America în incertitudine pentru încă patru săptămâni: în Georgia, un candidat libertarian obscur, Chase Oliver, a declanșat un tur de scrutin într-unul dintre cele mai importante alegeri de la mijlocul mandatului, scrie AFP.

Alegeri în SUA Foto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Cu excepția unei duble victorii democrate (sau republicane) în Nevada și Arizona - o posibilitate care se menține - în Georgia se va decide controlul Senatului, camera superioară foarte puternică a Parlamentului american.

Și tocmai din cauza lui Chase Oliver, un necunoscut de 37 de ani, și a celor 2% din voturile sale în Georgia, nici democratul Raphael Warnock, nici republicanul Herschel Walker nu au atins 50% din voturile exprimate, un prag necesar pentru a fi ales în acest stat.

Prin urmare, va trebui să așteptăm până pe 6 decembrie pentru a decide de ce parte va fi Senatul.

El nu este deloc deranjat de acest lucru. „Nu poți învinovăți un candidat pentru că este doar o opțiune pe buletinul de vot”, a declarat el pentru Vice News.

„Nu cred că te poți juca cu ceva care este deja putred”, a adăugat el pentru New York Times, referindu-se la sistemul bipartidist din SUA, pe care îl detestă.

Pro-arme și pro-avort

Acest fan de science-fiction care și-a desfășurat campania din subsolul său plin de obiecte de colecție Star Trek, se distinge în peisajul politic american tradițional: este categoric pro-arme, conservator din punct de vedere fiscal, dar și pro-avort, pro-legalizarea canabisului și împotriva pedepsei cu moartea.

În Fayetteville, un orășel de 19.000 de locuitori din suburbiile orașului Atlanta, majoritatea celor intervievați de AFP știu puține lucruri despre el.

Mulți au regretat cheltuielile de organizare a scrutinului din 6 decembrie.

„Sunt bani aruncați pe apa sâmbetei”, a declarat Joe, un pensionar în vârstă de 70 de ani. „Fără el, unul dintre ceilalți doi candidați ar fi câștigat.

Detractorilor săi care îl critică pentru același lucru pe Twitter, el le răspunde: „Urâți democrația?”.

Campania de 10.000 de dolari

Față de democrați și republicani, care au cheltuit deja peste 241 de milioane de dolari în total în această cursă, potrivit Wall Street Journal, adică 30 de dolari pentru fiecare dintre cei 7,8 milioane de alegători din Georgia, el a cheltuit doar 10.000 de dolari.

Modul în care cei 81.000 de alegători ai săi își vor transfera voturile în turul doi va fi crucial pentru rezultatul final (Warnock și Walker sunt despărțiți de doar 35.000 de voturi), dar el nu vrea să îi susțină pe niciunul dintre ei.

„Ei (Warnock și Walker) i-au ignorat pe cei care m-au votat și problemele la care țin”, a atacat el la Vice News.

Se pare că mesajul său a avut ecou pentru unii. „Probabil că data viitoare mă voi interesa mai mult de independenți, pentru că am impresia că votez pentru aceeași persoană, fie că este vorba de un republican sau de un democrat”, a declarat Pachean Carter, un angajat în vârstă de 50 de ani din Fayetteville.

„Nu am nicio problemă cu faptul că el candidează. Cu cât avem mai multe opțiuni, cu atât mai bine”, a declarat Susan Cromie, o pensionară în vârstă de 67 de ani, care nu este încântată de ideea unui tur de scrutin decisiv.

„Nu vreau să votez din nou. M-am săturat de clipurile de campanie” de la televizor, spune ea, mimând un pistol la tâmplă. „Dar este un rău necesar.”