Beijingul construiește o nouă bază militară în Cambodgia pentru uzul exclusiv al navelor sale militare, aceasta fiind a doua bază în afara granițelor chineze și o nouă dovadă a determinării chinezilor de a-și proiecta puterea mult dincolo de granițele actuale, scrie Corriere della Sera.

Xi JinpingFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

Informația, care circula deja de luni de zile, a fost confirmată de surse occidentale, jurnaliștii de la The Washington Post relatând luni despre aceasta.

Noua construcție ocupă partea de nord a bazei cambodgiene Ream, din Golful Thailandei. Este a doua bază de acest gen, după cea din Djibouti, inaugurată de chinezi departe de teritoriul național.

Pentru experții occidentali, aceasta este confirmarea faptului că Republica Populară – care se mândrește deja cu cea mai mare flotă din lume (355 de nave, destinate să devină 460 până în 2030, față de 297 ale Statele Unite) – a decis să înceapă să devină o „putere mondială” pentru prima dată în istoria sa milenară.

„Deși numărul navelor pare enorm, fără o rețea semnificativă de baze, capacitatea chinezilor de a-și folosi propriile mijloace scade dramatic pe măsură ce se îndepărtează de granițele lor", a declarat Andrew Erickson, director de cercetare la China Maritime, pentru Washington Post.

China vrea să-și proiecteze puterea militară în regiune

Încă din perioada imperială, chinezii au avut un interes scăzut față ceea ce se întâmpla departe de granițele lor. Singurul episod de încercare de a cuceri o țară de peste mări a avut loc în secolul al XIII-lea, când o flotă imensă a încercat să ajungă în Japonia.

De două ori, în 1274 și apoi în 1281, navele împăratului Kublai Khan au fost măturate de furtuni foarte puternice (de unde și expresia japoneză kamikaze, „vânt divin”), forțându-le în cele din urmă să renunțe la expediție. Dar, de fapt, în China de atunci (ca și mult după aceea) stăpâneau mongolii, o dinastie străină.

Astăzi, Xi Jinping vrea să-și proiecteze noua putere economică și militară pe apă și pe uscat (prin baze militare și noul Drum al Mătăsii).

Problema este că acesta este un proces fără precedent pentru civilizația chineză. Care cu siguranță a fost atacată de mai multe ori în trecut și își amintește și astăzi cu umilință de acele momente. Această poveste este doar la început, notează cotidianul italian, citat de Rador.