Partidul Socialist condus de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a obtinut o victorie neta in alegerile legislative de duminica din Spania.

Potrivit rezultatelor oficiale dupa numararea a 99,95% din buletinele de vot, socialistii au 43,64% din voturi adica 169 de mandate de deputat din cele 350.

Jose Luis Rodriguez Zapatero va primi un nou mandat de premier.

Partidul Popular al lui Mariano Rajoy a obtinut 40,12 procente si 153 de mandate de deputat, cu cinci mai multe decat in 2004.

Scrutinul a fost marcat de o prezenta la vot foarte buna, in jur de 75%, foarte aproape de rata participarii din 2004.

Presa spaniola de luni analizeaza in amanunt victoria in legislative a socialistului Jose Luis Rodriguez Zapatero. In timp ce unii analisti o considera "un triumf", sau "o a doua sansa", altii o califica drept "o simpla victorie".

Cotidianul "El Pais" scrie sub titlul : "A doua sansa", ca electoratul i-a oferit lui Zapatero inca un mandat in fruntea guvernului spaniol, iar Partidul Popular al lui Mariano Rajoy, marele perdant, va trebui sa isi gandeasca foarte bine strategia pe care o va adopta in urmatorii ani.

"El Mundo" titreaza in editia electronica de luni: "PSOE castiga, PP progreseaza iar impreuna au 323 din 350 de locuri de deputati". Jurnalistii scriu ca Partidul Popular a ajuns la cel mai mare scor obtinut vreodata de un partid de opozitie.