Marina militara americana a reusit sa distruga satelitul de spionaj scapat de sub control, a anuntat intr-un comunicat Departamentul Apararii.

Satelitul a fost doborat, la 247 de kilometri deasupra Oceanului Pacific, de o racheta tactica modificata (SM-3) lansata de pe nava USS Lake Erie.

Satelitul, de marimea unui autobuz, se afla pe o orbita descendenta, inainte de a intra in atmosfera terestra. Potrivit documentului interceptarea sa a fost confirmata de o retea de senzori terestri, aerieni, marini si spatiali.

Este pentru prima data cand se apeleaza la o astfel de solutie. Satelitul s-a defectat imediat dupa lansare, in decembrie 2006, iar rezervorul sau de combustibil era plin. Este vorba de hidrazina, un combustibil extrem de toxic, in greutate de 453 de Kg .

Armata SUA precizeaza ca in 24 de ore vom avea si confirmarea ca rezervorul de combustibil a fost distrus. Aproape toate fragmentele vor arde în decurs de 24-48 de ore de la intrarea in atmosfera, iar restul ar urma sa cada in timp de 40 de zile, se mai arata in comunicat.

Intr-o prima reactie China a cerut Statelor Unite sa-i dea informatii cu privire la distrugerea satelitului-spion scapat de sub control. China spune ca este ingrijorata de consecintele asupra securitatii spatiale pe care le-ar putea avea operatiunea americana.

Vezi imagini prezentate de Fox TV