O comisie speciala de la Sofia, insarcinata cu studierea dosarelor din perioada comunista, a publicat numele agentilor si colaboratorilor fostei politii secrete bulgare, care au fost membri ai guvernului incepand din 1990, informeaza Novinite.com.

Potrivit informatiilor publicate pe pagina electronica a comisiei, 107 membri ai guvernelor de la Sofia care s-au succedat la putere in ultimii 18 ani au fost colaboratori si agenti ai fostei agentii secrete a statului.

Intre cei numiti pe liste se afla reprezentanti ai actualului guvern, ministrul adjunct al culturii, Ivan Tokadjiev, cei doi adjuncti de la Interne, Raif Shaban Mustafa si Rumen Andreev, precum si ambasadorul bulgar la NATO, Lyubomir Ivanov. De asemenea, a fost demascat fostul premier Jean Videnov, in timpul caruia tara a trecut prin cea mai grava criza bancara si financiara de dupa caderea comunismului.

Alti 25 fostii ministri de dupa 1990 apar pe lista fostilor agenti ai politiei secrete, ultimul fiind Dimitar Kalcev, ministru de Stat al Administratiei in Guvernul fostului rege Simeon de Saxa Coburg (2001-2005). Restul au fost ministri in perioada 1991-1997, inclusiv in timpul guvernului de tranzitie de sase luni al lui Stefan Sofianski, primar al orasului Sofia intre 1995 si 2005.

In luna iulie 2007, comisia bulgara de cercetare a arhivelor serviciilor secrete comuniste a anuntat ca actualul lider de la Sofia, Gheorghi Parvanov, a fost colaborator al acestor servicii. Parvanov, fost membru al partidului comunist, purta numele de cod „Gotse” si a fost considerat colaborator al serviciilor secrete din 4 octombrie 1989 pana la 16 iulie 1993.

O lege adoptata in decembrie 2006 de parlamentul de la Sofia prevede deschiderea aproape in totalitate a arhivelor securitatii, fara a prevedea insa si consecintele legale pentru fostii agenti si colaboratori.

Atunci, Parvanov a recunoscut ca figureaza in arhivele securitatii bulgare dupa ce a acceptat sa furnizeze Ministerului de Externe din perioada comunista lucrarea sa de istorie despre Macedonia.