Avioane CIA au facut numeroase escale in Groenlanda, teritoriu danez. Informatiile sunt dezvaluite intr-un documentar difuzat de postul public de televiziune DR1, relateaza NewsIn. Ministrul danez de Externe a anuntat deja ca va cere explicatii Statelor Unite.

Potrivit documentarului numit "Conexiunile daneze ale CIA", centrala americana de informatii a folosit in secret timp de mai multi ani spatiul aerian si aeroporturile daneze si din Groenlanda pentru tranzitul aparatelor sale.

Avioanele, exploatate de firme-fantoma, sunt banuite ca au facut parte dintr-un program de transfer al suspectilor de terorism, rapiti si trimisi in Egipt, Iordania, Romania sau Afganistan.

"Exista in acest film indicii despre care nu stiam si care arata ca americanii au folosit avioane private ca avioane de stat. Este clar ca este inacceptabil si vom discuta cu americanii despre acest subiect", a declarat pentru DR1 ministrul de externe Per Stig Moeller.

"Ceea ce le vom spune americanilor este ca au facut promisiuni pe care aparent nu si le-au tinut. Si vrem explicatii asupra acestui punct", a adaugat el. "Nici spatiul aerian danez, nici spatiul groenlandez nu trebuie folosite incalcand conventiile internationale", a subliniat el.

Statisticile aviatiei civile groenlandeze arata ca o treime dintre cele 35 de avioane private operate de firme-fantoma in spatele carora se ascunde CIA au aterizat frecvent, timp de mai multi ani, pe aeroportul Narsarsuaq, din sudul Groenlandei. Intre anii 2001 - 2005, avioane operate de CIA au facut peste o mie de escale in aeroporturile europene, potrivit raportorului Parlamentului European Claudio Fava.