Baza de la Lajes, din Azore, si spatiul aerian portughez au fost folosite pentru transportarea a 728 de prizonieri la baza militara americana de la Guantánamo, Cuba, in perioada 2002-2006. Denuntul este cuprins in raportul "Journey of Death" - 'Calatoria mortii' - al organizatiei neguvernamentale britanice, Reprieve, noteaza cotidianul portughez Jornal de Noticias, citat de Rador.

Raportul deriva din incrucisarea inregistrarilor zborurilor efectuate de autoritatile portugheze, cu informatiile Departamentului american al Apararii, legate de datele de sosire a prizonierilor in golful cubanez, la care se adauga marturiile neconfidentiale ale unor prizonieri transportati. Ministerul de Externe a evitat sa comenteze, afirmand ca inca nu cunoaste raportul

ONG-ul a obtinut inregistrarile zborurilor prin intermediul eurodeputatei Ana Gomes, in anul 2006. Dovezile atesta ca in "cel putin 94 de cazuri, avioane au traversat spatiul aerian portughez, spre golful Guantánamo, in perioada 2002-2006", afirma raportul, mentionand ca in "cel putin sase cazuri, avionul a plecat direct din Lajes, din Azore, spre Guantánamo".

Documentul informeaza despre un "numar semnificativ" de prizonieri transportati sub jurisidictie portugheza, care au fost "dur torturati in inchisori secrete", in diverse colturi ale lumii, un denunt deja facut de alte rapoarte, in special de cel al Consiliului Europei, al Parlamentului European sau al Natiunilor Unite

In raportul final, intocmit de eurodeputatul Claudio Fava, sunt mentionate 1 245 de curse aeriene efectuate de CIA in spatiul aerian european pentru a transporta detinuti suspectati de terorism.

Documentul, adoptat de Comisia Parlamentului European in data de 23 ianuarie 2007, se refera la 13 state membre ale Uniunii Europene, suspectate ca au permis survolarea spatiului aerian de catre avioanele CIA. Pe lista figureaza Germania, Marea Britanie, Irlanda, Romania si Polonia.

Presedintele SUA Geroge W. Bush a recunoscut in septembrie 2006 ca detinuti ai CIA, cu functii de conducere in al Qaeda, au fost tinuti in inchisori secrete din afara SUA, dar nu a precizat in ce tari.