Trei cadre de la producatorul de ciment Lafarge, audiate miercuri de Serviciul National francez de Vama Judiciara (SNDJ), au fost plasate in arest preventiv de in ancheta cu privire la activitatile in Siria ale grupului, suspectat ca a finantat in mod indirect grupari jihadiste, inclusiv Statul Islamic (SI), relateaza news.ro care citeaza AFP.

Intre cele trei persoane se afla doi fosti directori ai instalatiei siriene, Bruno Pescheux, director al fabricii de ciment din 2008 in 2014, si Frederic Jolibois, care a preluat conducerea din vara lui 2014, potrivit unor surse apropiate dosarului.

Acestea sunt primele retineri importante in aceasta ancheta.

La finalul acestor audieri, masurile de retinere pot fi ridicate fara sa se lanseze urmariri sau sa conduca la prezentarea in fata celor trei judecatori de instructie insarcinati cu acest dosar.

Grupul este suspectat ca a finantat in mod indirect, in 2013 si 2014, grupari armate in Siria, cu scopul de a mentine in activitate fabrica de ciment de la Jalabiya, situata la 150 de kilometri nord-est de Alep.

Lafarge este suspectat de asemenea ca a achizitionat petrol de la diverse organizatii jihadiste, tot pentru a putea sa-si continue activitatea.

Anchetatorii incearca sa afle daca reprezentanti ai grupului din Franta au fost la curent cu asemenea acorduri.

Intr-un raport, de care AFP are cunostinta, SNDJ aprecia ca conducerea franceza a grupului, care a fuzionat in 2016 cu grupul elvetian Holcim, "a validat aceste alocari de fonduri prin falsuri contabile".

O vasta perchezitie a avut loc pe 14 si 15 noiembrie la sediul de la Paris al grupului, in cadrul unei proceduri judiciare lansate de catre Parchetul Parisului in iunie.