Statele Unite pot opri in acest moment orice atac nuclear lansat de Coreea de Nord, a declarat miercuri un oficial american, a doua zi dupa ce Phenianul a efectuat un nout test de racheta balistica intercontinentala, scrie AFP.

GMDFoto: Wikipedia

"Nu cred ca pot lansa un atac nuclear impotriva Statelor Unite in stadiul actual al lucrurilor", a spus acest oficial american, care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

"Consensul este ca putem opri tot ceea ce are Coreea de Nord in prezent", a adaugat el. "Pe viitor, nu stiu".

Coreea de Nord a lansat miercuri un nou tip de racheta balistica intercontinentala (ICBM), Hwasong-15, care s-a prabusit in marea Japoniei dupa un zbor de circa 1.000 de kilometri.

Aceasta racheta, despre care regimul comunist spune ca este "capabila sa loveasca totalitatea continentului american", a atins cea mai inalta altitudine dintre toate testele efectuate pana in prezent, potrivit ministrului american al Apararii, Jim Mattis.

In fata rachetelor intercontinentale, Statele Unite dispune de sistemul GMD (Ground-based Midcourse Defense) cu 44 de interceptori instalati la Fort Greely, la circa 160 km de Fairbanks, in Alaska, si la baza Vandenberg, in California.

Potrivit oficialului american, sistemul GMD este capabil sa protejeze ansamblul teritoriului american si nu este necesara instalarea unui sistem echivalent pe coasta estica.

Acest element esential al apararii americane antiracheta a fost testat cu succes in mai, in California, dar anterior a avut rezultate mixte si ar putea fi depasit in cazul unei rafale de rachete.

Statele Unite nu considera insa ca Phenianul dispune de un numar suficient de rachete pentru a penetra capacitatea de aparare antiracheta.

"Avem suficienti interceptori si (...) putem lansa mai mult de o racheta in directia fiecarei tinte care intra" in spatiul aerian american, a explicat acest oficial.

Intre altele, Phenianul trebuie sa demonstreze ca este in posesia tehnologiei esentiale pentru a asigura supravietuirea ogivelor la reintrarea in atmosfera, din spatiu, a adaugat el. "E mult mai dificil" decat sa lansezi o racheta si au esuat in trecut, a mai spus acesta.