Marea Britanie se pregateste sa transfere peste 400 de milioane de lire sterline catre Iran pentru a obtine “bunavointa “Teheranului’, in conditiile in care ministrul de externe Boris Johnson a promis ca va face “totul” pentru eliberarea lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, scrieTelegraph.

Nazanin Zaghari-RatcliffeFoto: Captura BBC

Oficialii britanici au cerut consultanta juridica privind sanctiunile SUA si ale ONU care au impiedicat pana acum transferul banilor, suma reprezentand contravaloarea unei controversate tranzactii cu arme din ani ’70.

Unele voci spun ca britanica este folosita de Iran drept asigurare pentru obtinerea banilor.

Agentia iraniana de presa a anuntat ca Boris Johnson are progamata saptamana viitoare o vizita la Teheran.

Surse britanice de rang inalt au spus Telegraph ca guvernul de la Londra se chinuie ca plata sa nu fie direct legata de eliberarea lui Zaghari-Ratcliffe.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, manager de proiect pentru Fundatia Thomson Reuters, a fost condamnata la cinci ani de inchisoare de o instanta iraniana pentru ca ar planui rasturnarea regimului religios, ea negand acuzatiile.

Fundatia Thomson Reuters este o organizatie de caritate independenta de Thomson Reuters si de Reuters News, precizeaza agentia internationala de presa.