Sute de mii de manifestanti catalani, in frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sambata centrul Barcelonei pentru a cere independenta dupa ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relateaza Agerpres.

Protest la BarcelonaFoto: Captura YouTube

"Este timpul declararii independentei", a spus Jordi Balta, 28 de ani, angajat intr-o papetarie, apreciind ca ora dialogului a trecut.

Manifestatia, care a reunit 450.000 de persoane, potrivit politiei locale, era initial organizata in scopul de a cere eliberarea a doi lideri, Jordi Cuixart si Jordi Sanchez, liderii Omnium Cultural si respectiv Adunarii Nationale Catalane (ANC), principalele doua asociatii separatiste, inculpati pentru revolta impotriva autoritatilor, dar adunarea a luat o alta turnura dupa anunturile de sambata ale Madridului.

Carles Puigdemont a sosit in aclamatiile celor prezenti, avand alaturi alti membri ai guvernului catalan, amenintati de asemenea cu destituirea de catre seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

"Noi ne simtim catalani, sentimentul spaniol a disparut. Poporul catalan este complet deconectat de la institutiile spaniole si mai ales de la statul spaniol", a explicat Ramon Millol, un mecanic de 45 de ani.

"Sunt total indignata si extrem de trista pentru ca simt ca ei calca in picioare drepturile si ideile noastre", a deplans situatia Meritxell Agut, 22 de ani, angajata intr-o banca.

"Ei pot distruge guvernul, pot distruge tot ce vor, noi vom continua sa ne luptam", asigura aceasta.

Societatea catalana este profund divizata asupra chestiunii independentei, dar interventia guvernului spaniol in administratia catalana ar putea sa se intoarca impotriva sa, noteaza AFP.

"Rajoy a destituit guvernul autonom al Cataloniei pentru care s-au batut atatia oameni. Un grav atac la adresa drepturilor si libertatilor", a scris, pe Twitter, Ada Colau, primarul Barcelonei.

Multimea, densa si statica, a ocupat mai multe strazi din centrul orasului si a fost de doua ori mai importanta ca numar decat marti, atunci cand 200.000 de persoane au protestat fata de arestarea celor doi lideri separatisti.

Manifestatia fusese organizata inainte ca premierul spaniol Mariano Rajoy sa anunte, sambata, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul de la Madrid isi va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constitutie, noteaza News.ro.

Rajoy a spus ca aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalitatii, revenirea la normalitate, revenirea economica si desfasurarea de alegeri in situatie de normalitate.

El ar vrea desfasurarea cat mai rapida de alegeri, in urmatoarele sase luni.

Masurile cerute de Rajoy trebuie puse in aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.