Seful gruparii Stat Islamic din Asia de Sud-Est, un jihadist care figura pe lista americana a celor mai cautati teroristi, a fost ucis luni, in luptele pentru recucerirea localitatii Marawi, in sudul Filipinelor, a anuntat ministrul Apararii, citat de AFP.

Moartea lui Isnilon Hapilon, 51 de ani, a avut loc in cadrul unei ofensive militare care urmareste sa puna capat celor patru luni de ocupatie jihadista a unor cartiere din Marawi, si care au starnit temeri ca SI incerca sa isi stabileasca un cartier general in sudul arhipelagului.

Presedinteloe Rodrigo Duterte, ca si analistii, il prezinta pe Hapilon drept "emirul" SI in Asia de Sud-Est si principalul artizan al proiectului de a decreta un califat.

Ministrul Apararii, Delfin Lorenzana, a anuntat ca in lupte au fost ucisi Isnilon Hapilon si Omar Maute.

Cei doi jihadisti isi unisera fortele si conduceau asaltul asupra Marawi, declansat in 23 mai dupa o tentativa ratata a autoritatilor de a-l captura pe Hapilon. Jihadistii au starnit atunci haosul in cea mai mare localitate musulmana din Filipinele catolic.

Washingtonul pusese o recompensa de 5 milioane de dolari pe capul lui Hapilon, considerat un comandant superior lui Abou Sayyaf.

Corpurile jihadistilor vor fi testate ADN, avand in vedere recompensele promise de guvernele american si filipinez, a adaugat ministrul apararii.

Din 23 mai, peste 1.000 de persoane au fost ucise si 400.000 de oameni au fugit din oras.

Mindanao este afectat de decenii de o rebeliune separatista musulmana, soldata cu peste 120.000 de morti.

Principalele miscari rebele musulmane negociaza pacea cu guvernul dar intre timp au aparut grupari extremiste precum Abou Sayyaf, specializata in rapiri si cereri de rascumparari.

Hapilon era acuzat ca a fost implicat in rapirea, in 2001, a trei americani, dintre care doi au fost ucisi ulterior.