În vârstă de 75 de ani, ministrul Finantelor, Wolfgang Schauble, întenţionează să treacă la preşedinţia Camerei Deputaţilor din Germania, în urma alegerilor legislative de duminică, scrie ziarul francez La Tribune, citat de Rador.

Wolfgang Schäuble se pregăteşte să-şi părăsească postul de ministru german al finanţelor pentru a prelua preşedinţia Camerei Deputaţilor, după opt ani în funcţie, a anunţat miercuri partidul conservator Uniunea Democrat-Creştină a Angelei Merkel. În vârstă de 75 de ani, Wolfgang Schäuble, care conducea cu mână de fier ministerul finanţelor, intenţionează să preia preşedinţia Camerei Deputaţilor din Germania, în urma alegerilor legislative de duminică.

"Îl vom propune pe Wolfgang Schäuble" pentru această funcţie şi "ne bucurăm că s-a declarat gata să candideze", a arătat într-un comunicat şeful grupului parlamentar al conservatorilor germani (CDU/CSU), Volker Kauder. El confirma informaţiile care se scurseseră înainte din surse apropiate formaţiunii sale.

Wolfgang Schäuble, un fidel al cancelarului Angela Merkel, chiar dacă nu erau întotdeauna de acord, era obiectul unor presiuni amicale, dar tot mai mari, de mai multe zile, să-şi părăsească postul în viitorul guvern, a cărui formare se anunţă deosebit de complexă între conservatori, liberalii din FDP şi ecologişti.

Susţinător al rigorii bugetare

Liberalii n-au făcut un secret din ambiţia lor de a se ocupa de finanţe. Lăsând locul liber, Wolfgang Schäuble va uşura sarcina Angelei Merkel.

Garanţie penru opinia publică germană a seriozităţii bugetare, această figură politică este deseori percepută în Europa ca emblemă a ortodoxiei şi lipsei de flexibilitate a Berlinului în materie de finanţe publice. El a susţinut ieşirea Greciei din zona euro în momentul vârfului crizei de finanţare prin care a trecut ţara în 2015. Cancelarul a decis până la urmă să nu-l urmeze pe ministrul său pe această cale.