Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, sustine ca aproape 100.000 de militari vor lua parte la manevrele militare ruso-belaruse Zapad-2017, care vor include un "element nuclear", scrie The Guardian.

Tancuri rusesti la exercitiul militar ZapadFoto: kremlin.ru

Rusia sustina ca la exercitii vor lua parte aproape 13.000 de militari rusi si belarusi si vor avea ca scop "calmarea" unei presupuse revolte separatiste sustinuta de statele membre NATO. Criticii afirma insa ca manevrele vor simula o invazie a Poloniei si Lituaniei.

Rinkevics spune insa ca numarul trupelor rusesti implicate in aceste manevre se va apropia de 100.000.

"Avem suficiente motive sa credem ca acest exercitiu va avea un element nuclear. In septemebrie vom vedea sub ce forma, dar ultima oara a luat forma unei lovituri preventive", a spus el.

Rusia a incercat la finalul lunii trecute sa calmeze temerile Occidentului legate de aceste ample exercitii militare, care vor avea loc in perioada 14-20 septembrie in Belarus, afirmand ca este vorba de scenarii pur defensive si respingand acuzatiile ca aceste manevre ar reprezenta o rampa de lansare pentru invadarea Poloniei, Lituaniei sau Ucrainei.

Moscova a anuntat ca la exercitii vor lua parte aproape 13.000 de soldati rusi si belarusi si 70 de avioane si elicoptere. In exercitii vor fi implicate aproape 250 de tancuri, 10 nave si diferite tipuri de sisteme de artilerie si rachete.

Rusia spune ca, in conditiile in care este vorba de mai putin de 13.000 de militari, nu este obligatorie prezenta de observatori externi, asa cum prevad regulile internationale.

Ministrul adjunct al Apararii din Belarus, Oleg Belokonev, a spus ca trupele si echipamentele aduse in tara sa pentru aceste manevre militare vor fi retrase odata cu terminarea exercitiilor.