Mexicul trimite ajutor statului american Texasul, pentru a se reface dupa uraganul Harvey, in pofida disputei cu administratia presedintelui Donald Trump privind zidul de la granita, relateaza postul CNN, citat de News.ro.

Locuitori din Texas evacuati in urma uraganului HarveyFoto: defense.gov

Tara latino-americana s-a oferit inca de duminica sa trimita barci, vehicule si alimente, dar Casa Alba a raspuns oficial abia miercuri.

Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, i-a multumit secretarul mexican pentru Afaceri Externe, Luis Videgaray Caso, pentru ca a oferit un pachet "generos" de asistenta Texasului.

"Cu placere", a raspuns Caso. "Suntem aici pentru a ajuta. Suntem vecini. Suntem prieteni si asta face prietenii", a adaugat el.

Cateva ore mai tarziu, autoritatile au anuntat ca o echipa suplimentara, de peste 30 de voluntari din Crucea Rosie mexicana, va fi trimisa la Houston. Ajutorul este separat de pachetul oficial de salvare.

Guvernul mexican nu a furnizat inca detaliile complete ale asistentei, dar a sugerat ca este dispus sa trimita o misiune similara celei puse la dispozitie dupa uraganul Katrina, din 2005, cand armata a trimis 200 de militari cu alimente, apa si medicamente.

Inundatiile provocate de uraganul Harvey, soldate cu zeci de morti, au avariat peste 87.000 de case si au distrus aproape 7.000 in tot statul.

Aproximativ 779.000 de texani au primit ordin de evacuare, iar alti 98.000 si-au parasit casele din proprie initiativa.

La randul sau, Agentia Federala pentru Managementul Situatiilor de Urgenta a anuntat ca echipele sale au salvat peste 3.800 de supravietuitori, iar peste 90.000 de oameni au primit deja aprobare pentru asistenta de dezastru.