Oamenii de stiinta de la Universitatea din Minnesota au anuntat ca au reusit sa creeze in laborator inimi care functioneaza. La baza au stat organele vitale ale unor sobolani morti care au fost golite de celule si umplute apoi cu celule ale unor sobolani nou-nascuti, explica dr. Doris Taylor, directorul centrului pentru boli cardiovasculare din Minnesota, citat de editia electronica a cotidianului The New York Times.

La doua saptamani dupa aceasta operatiune celulele injectate au creat o inima care a inceput sa bata si sa pompeze o cantitate mica de sange, mai spun cercetatorii.

In urma acestei reusite cercetatorii spera ca vor putea da nastere unor inimi sau altor organe care sa fie folosite pentru a inlocui organe bolnave ale oamenilor, dar spun ca acest lucru nu se va putea realiza cu succes mai devreme de 10 ani. Se are in vedere crearea in laborator a unor organe precum rinichi, ficat, pancreas care sa salveze viata unor pacienti bolnavi.

Dr. Taylor a explicat ca urmatorul pas spre reusita este sa faca acelasi experiment folosind inima unor porci pentru anatomia acesteia este foarte asemanatoare cu inima oamenilor.

"Daca experimentul meu reuseste inseamna ca vor fi mai multe organe disponibile pentru transplant", a adaugat dr. Taylor.