Rusia si China au adoptat o pozitie comuna privind necesitatea stoparii programului de rachete din Coreea de Nord si ambele vor ca Washingtonul sa opreasca desfasurarea unui scut antiracheta in Coreea de Sud, a declarat marti ministrul rus de Externe, relateaza Reuters.

Moscova si Beijing au convenit asupra necesitatii inghetarii simultane ale programelor de rachete si nucleare din Coreea de Nord si a exercitiilor militare la scara larga derulat de Statele Unite impreuna cu Coreea de Sud, a afirmat ministerul intr-o declaratie.

Declaratia a fost lansata dupa ce presedintele Vladimir Putin a purtat discutii cu presedintele chinez Xi Jinping in cadrul viztei sale la Kremlin.

Coreea de Nord a declarat marti ca a lansat pentru prima data o racheta balistica intercontinentala (ICBM), despre care expertii au spus ca a avut o traiectorie care ar putea permite unei arme sa loveasca statul american Alaska.

Aceeasi declaratie arata ca Moscova si Beijing doresc ca Statele Unite sa opreasca imediat desfasurarea sistemului antiracheta THAAD in Coreea de Sud, o miscare pe care Washingtonul o considera necesara in raport cu amenintarea rachetelor nord-coreene.