Partidul conservator al premierului japonez Shinzo Abe a suferit duminica o infrangere istorica la alegerile locale din Tokyo, esec in urma caruia guvernul va avea de suferit, scrie presa nipona, potrivit AFP.

Guvernatoarea Capitalei, Yuriko Koike, aleasa in iulie 2016, a castigat 79 de locuri in consiliul local impreuna cu coalitia formata in jurul noului sau partid numit "Mai intai kokumin" (denumirea japoneza a locuitorilor capitalei).

Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Shinzo Abe, care nu a avut niciodata mai putin de 38 de locuri in consiliul municipal al din Tokyo, a obtinut acum doar 23 de mandate, mai putin de jumatate din cele 57 castigate la precedentele alegeri.

Duminica seara, premierul aflat impreuna cu ministrul de Finante intr-un restaurant frantuzesc din Tokyo, a refuzat sa comenteze rezultatul pentru jurnalistii care il asteptau.

Esecul lui Shinzo Abe vine dupa mai multe scandaluri in care a fost implicat direct sau prin persoane apropiate, dupa adoptarea unor legi controversate si dupa derapaje ale ministrilor din guvernul sau.