Presedintele american George W. Bush, primul presedinte american care viziteaza Cisiordania, s-a intalnit joi cu liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Liderul de la Casa Alba si-a exprimat increderea ca un tratat de pace israelo-palestinian va fi semnat pana la sfarsitul anului 2008, acord ce va pune bazele unui viitor stat palestinian, transmite Rador.

''Sunt convins ca acest lucru se va intampla si un acord de pace se va incheia inainte ca mandatul meu de presedinte sa se incheie'', a declarat presedintele Bush, intr-o conferinta de presa comuna cu liderul Autoritatii Palestinieniene de la Ramallah.

Oficialul american a cerut Israelului sa puna capat ocuparii teritoriilor palestiniene, astfel incat, un stat palestinian sa poata fi creat.

La randul sau, Mahmoud Abbas a declarat ca "poporul palestinian stie ca statul american garanteaza dreptul la pace si la indepententa. "Stim ca presedintele Statelor Unite garanteaza dreptul nostru la viata intr-un stat independent, in pace, alaturi de vecinii nostri, un stat fara colonii si fara bariere", a precizat Abbas. Referindu-se la negocierile cu Israelul, presedintele palestinian a adaugat ca vor fi abordate toate problemele conflictului, inclusiv asezarile evreiesti si dreptul de intoarcere.

Presedintele american a discutat la si problema extremistilor care ucid oameni nevinovati: "Nu exista alte cale. Presedintele palestinian Abbas si premierul israelian Olmert trebuie sa lucreze impreuna pentru pace".

Intrebat despre situatia din Gaza, Abbas a raspuns ca ceea ce s-a intamplat acolo a fost un puci si oamenii din Gaza sunt in responsabilitatea Autoritatii Palestiniene. De aceea, bugetul Autoritatii se refera nu numai la Cisiordania, ci si la Gaza. Numai dupa ce Hamas va respecta cerintele comunitatii internationale va putea exista dialog.

Cu o zi inaintea turneului presedintelui Bush, premierul israelian Ehud Olmert si liderul palestinian, Mahmud Abbas, s-au angajat sa inceapa imediat negocieri cu privire la divergentele esentiale, legate de granita dintre statul israelian si cel palestinian, statutul Ierusalimului, problema refugiatilor palestinieni si preocuparile Israelului legate de securitate.