112 persoane au murit in urma atacului sinucigas care a vizat duminica un autobuz care transporta persoane evacuate din localitatile siriene loiale regimului, potrivit celui mai recent bilant furnizat duminica de ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre cei 112 morti figureaza 98 de persoane evacuate din localitatile Al-Fu'ah si Kefraya (nord-vest), a precizat ONG.

Un precedent bilant al atentatului de la Al-Rashidin, care nu a fost inca revendicat, indica 43 de morti.

Potrivit OSDO, masina capcana a explodat la Al-Rashidin, un cartier controlat de rebeli de la periferia de vest a orasului Alep, unde erau stationate autobuzele care transporta cele aproximativ 5.000 de persoane evacuate vineri din Al-Fu'ah si Kefraya, doua localitati pro-regim din nord-vestul Siriei, asediate de catre insurgenti.

Regimul sirian a acuzat "gruparile teroriste", un termen folosit de putere pentru a desemna rebelii si jihadistii.

Dar influenta grupare rebela Ahrar al-Sham a negat orice implicare a rebelilor.

Este unul dintre atentatele cele mai sangeroase de la inceputul razboiului din Siria, in urma cu peste sase ani.

Procesul de evacuare, in care sunt implicati mii de sirieni din patru localitati asediate, a inceput vineri in virtutea unui acord semnat de Qatar, un sustinator al rebeliunii, si Iran, aliat al presedintelui Bashar al-Assad.

Orasele in discutie sunt Madaya si Zabadani (rebelii, in apropiere de Damasc), si Al-Fu'ah si Kefraya (pro-regim). Operatiunea a fost insa blocata sambata pe drumul spre Al-Rashidin (in provincia vecina), persoanele evacuate asteptand ore intregi in autobuze din cauza unor dezacorduri intre partile adverse.

Acolo, un kamikaze si-a detonat camioneta in apropierea a 75 de autobuze care transportau civili si rebeli evacuati din Fu'ah si Kefraya.

La cateva ore dupa atac, convoiul cu persoane evacuate si-a reluat drumul spre destinatia finala.

Peste 7.000 de persoane au fost evacuate vineri si sambata din cele patru localitati. Circa 5.000 de persoane din Fu'ah si Kefraya - civili si combatanti - au ajuns la Alep, de unde isi vor alege destinatia finala. Cele 2.200 de persoane evacuate din Madaya si Zabadani au ajuns in provincia Idlib controlata in majoritate de rebeli.