Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat marti, in timpul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Elysee, ca Italia si Spania au solicitat Frantei sa organizeze impreuna expulzari colective in cazul cetatenilor straini care locuiesc ilegal pe teritoriul acestor tari, relateaza AFP.

Seful guvernului spaniol Jose-Luis Rodriguez Zapatero si premierul italian Romano Prodi "mi-au cerut ca Franta, Italia si Spania sa procedeze la expluzari colective", a explicat Sarkozy, care a reiterat principiul unei politici a imigratiei bazate pe cote.

Liderul de la Paris, adeptul unei politici de imigratie stricte, a salutat avansarea ideilor sale in Europa, dupa Zapatero a declarat in urma cu o luna ca "nu va mai exista o regularizare masiva" a statutului imigrantilor ilegali. Si premierul italian, in urma cu doar doua saptamani, a impartasit aceiasi idee.

In 2007, circa 23.000 de imigranti fara forme legale de sedere au fost expulzati din Franta, a estimat luni ministrul francez al Imigratiei, Brice Hortefeux. El a explicat ca obiectivul de 25.000 de expulzati nu a putut fi atins din cauza deciziilor justitiei.