Guvernul Italiei, condus de Romano Prodi, se va reuni luni intr-o sedinta de urgenta pentru a discuta despre situatia orasul Napoli, afectat de o severa criza a gunoaielor. Cel putin 100.000 de tone de gunoi au ramas neridicate de pe strazile metropolei, dupa ce masinile care transportau deseurile menajere si-au oprit activitatea, din cauza faptului ca toate gropile de gunoi sunt pline, relateaza BBC News.

Gunoiul nu a mai fost strans de doua saptamani, iar tonele de resturi putrezesc pe strazile orasului.

Saptamana trecuta, un grup de localnici nemultumiti de aceasta situatie au blocat accesul catre o veche groapa de gunoi pe care autoritatile intentioneaza sa o redeschida. Oamenii au dat foc gunoaielor, iar pompierii au fost nevoiti sa intervina incontinuu pentru a lupta cu flacarile scapate de sub control.

Oficialii afirma ca printre demonstranti sunt si membri ai Mafiei napolitane care incearca sa exploateze situatia. Industria de salubrizare aduce profituri mari mafiei, care a sabotat incercarile autoritatilor de a construi noi incineratoare, aducand la Napoli si gunoiul din alte orase ale Italiei.

Orasul Napoli se confrunta cu problema gunoaielor de mai bine de 15 ani, iar nemultumirile localnicilor creste simtitor. In toti acesti ani, statul italian a cheltuit aproximativ doua miliarde de euro incercand sa curete orasul.

Uniunea Europeana a anuntat vineri ca monitorizeaza situatia si a avertizat ca va lua masuri legale impotriva Italiei pentru incalcarea normelor europene de salubritate, daca situatia nu se va remedia in urmatoarele zile.