Avocatii lui Francois si Penelope Fillon au anuntat ca au cerut joi Parchetului National Financiar (PNF) sa renunte la ancheta pe care institutia a deschis-o cu privire la presupuse angajari fictive ca asistenta parlamentara a sotiei sale de catre candidatul dreptei la presedintia Frantei, relateaza AFP, citata de News.ro.

"Am cerut astazi (joi) Parchetului National Financiar sa renunte la sesizarea in ancheta preliminara in curs", a declarat avocatul lui Francois Fillon Antonin Levy intr-o conferinta de presa la cabinetul sau, alaturi de avocatul lui Penelope Fillon Pierre Cornut-Gentille.

Levy a reafirmat ca PNF nu are competenta sa se seiseze cu privire la fapte care ar putea sa fie reprosate fostului premier al lui Nicolas Sarkozy. PNF s-a sesizat in ancheta, deschisa pentru detrunare de fonduri publice si abuz de bunuri sociale, inca de la publicarea primului articol in Le Canard enchaine, pe 25 ianuarie, care dezvaluie ca Penelope Fillon a ocupat timp de ani de zile un post de asistenta parlamentara a sotului ei pe cand acesta era deputat.

Insa, apreciaza avocatii, "infractiunea de deturnare de fonduri publice nu-i poate fi reprosata lui Francois Fillon", deoarece, considera ei, aceasta infractiune nu este aplicabila unui parlamentar. "Absenta acestei infractiuni face PNF incompetent sa ancheteze, iar ancheta sa devine ilegala", a insistat Levy. PNF este institutia care va decide ce intentioneaza sa faca in continuare in ancheta.

In cadrul unei anchete preliminare, avocatii nu au nicio cale de recurs prin care sa conteste procedura in cursul investigatiilor. Insa ei ar putea sa conteste competenta PNF intr-un eventual proces.