Sute de imigranti ilegali calatoresc in spatiul Uniunii Europene, mai ales dupa relaxarea controlului de la granite, noteaza publicatia The Telegraph. Sistemul faciliteaza calatoria cetatenilor europeni in diferite state membre UE, insa a determinat o crestere semnificativa a numarului de imigranti ilegali.

Primul stat care s-a confruntat cu valul imigrantilor ilegali a fost Austria. Dupa implementarea noului sistem chiar inainte de Craciun, numarul imigrantilor s-a dublat. In tabara de refugiati de la Traiskirchen, numarul imigrantilor a ajuns de la 300 la 770 de persoane. "Guvernul a organizat petreceri pentru a sarbatori extinderea spatiului Schengen, dar nu a analizat problema securitatii" - a avertizat primarul din Traiskirchen. In opinia sa, daca controlul de la granite nu va mai avea loc, atunci vor fi necesare mai multe tabere.

Si politia din Germania, care s-a opus deschiderii frontierelor, a raportat o crestere importanta a numarului de imigranti care patrund ilegal pe teritoriul sau.

In Marea Britanie si Irlanda, masura de eliminare a controalelor pasapoartelor nu este valabila, pentru ca cele doua tari nu fac parte din zona Shengen.