Parlamentul sloven a adoptat joi seara un proiect de lege care permite tarii sa blocheze la nevoie migrantii la frontiera cu Croatia fara sa le ofere posibilitatea de a solicita azil, o legislatie denuntata de aparatorii drepturilor omului, transmite AFP, citata de Agerpres.

Aceasta dispozitie, adoptata deja de Austria si Ungaria vecine, este destinata, potrivit guvernului, sa evite ca Slovenia, o mica tara cu doua milioane de locuitori, sa se transforme in destinatie finala pentru candidatii la azil in eventualitatea unui nou aflux masiv.

"Daca va trebui sa ne regasim intr-o situatie in care nu vom mai putea garanta securitatea si drepturile omului pentru cetatenii nostri si pentru migranti, ii vom trimite spre tara de unde au venit", a explicat premierul de centru-stanga Miro Cerar, aparand textul.

Documentul a fost aprobat cu 47 de voturi pentru si 18 impotriva, din totalul de 90 de deputati ai Parlamentului de la Ljubljana.

Aproape 500.000 de migranti au tranzitat prin Slovenia cu prilejul marelui val de migratie care a inceputul in 2015, pana la inchiderea rutei Balcanilor in martie 2016. Ei si-au continuat aproape in totalitate calatoria spre vestul si nordul Europei.

Eventuala punere in aplicare a noii dispozitii va trebui sa fie declansata de un nou vot in parlament la momentul respectiv, potrivit legii adoptate joi.

Textul se refera la cei 670 de kilometri ai frontierei dintre Slovenia si Croatia, o tara care nu face parte din spatiul Schengen in cadrul caruia circulatia este libera. Ljubljana a ridicat anul trecut un gard impotriva migrantilor pe aproape o treime din aceasta distanta.

Ridicarea gardului, precum si noua legislatie, au fost criticate de Zagreb.

Noua lege a fost, de asemenea, denuntata de Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR) si de organizatii neguvernamentale, potrivit carora aceasta ii va lipsi de migranti de dreptul lor de a cere azil, garantat de dreptul international.

Amnesty International a deplans "un grav recul al drepturilor omului in Slovenia", acuzand Ljubljana ca merge pe aceeasi "cale indecenta ca si vecinii sai Austria si Ungaria".