Jihadistii vor mai comite atentate in Germania si in Europa, a avertizat joi, la o luna de la atentatul comis la Targul de Craciun din Berlin, cand un camion a intrat in multime, seful serviciului german de informatii interne, Hans-Georg Maassen, potrivit Agerpres, care citeaza EFE. Oficialul german a subliniat ca Germania se regaseste in "nucleul" islamismului.

Atac terorist la targul de Craciun din BerlinFoto: Captura Youtube.com

Hans-Georg Maassen, care este responsabilul Biroului Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV, contraspionajul german) spune, de asemenea, ca exista dificultatii in a aborda aceasta amenintare, ca urmare a complexitatii terorismului promovat de gruparea Statul Islamic (SI) si ilustrat in special in modul de actiune: incepand de la teroristii autonomi (asa-numitii lupi solitari) care folosesc arme improvizate, precum cutite sau camioane, si pana la comandouri organizate care ataca cu arme automate si explozivi.

Oficialul german a vorbit si despre tacticile prin care jihadistii isi atrag simpatizanti pe retelele de socializare, in special tineri, inclusiv minori si femei. Aceste persoane sunt ademenite, radicalizate si apoi instruite pas cu pas sa comita atentate, a explica seful serviciului de informatii interne german.

Maassen a subliniat ca aproximativ 900 de persoane au plecat din Germania in Siria pentru a se alatura gruparii Statul Islamic, dintre care aproximativ o cincime sunt femei tinere sau chiar adolescente.

Raspunzand criticilor despre incapacitatea autoritatilor de a preveni atacul comis la Berlin de tunisianul Anis Amri, directorul contraspionajul german a sustinut ca simpla suspiciune ca cineva ar intentiona sa comita un atac ori detinerea unei arme nu sunt motive suficiente pentru a-l aresta.