Presedintele Barack Obama a vorbit in ultima sa conferinta de presa de la Casa Alba si despre problema coloniilor israeline, care erodeaza solutia celor doua state si creeaza o situatie periculoasa atat pentru palestinieni, pentru securitatea regionala, cat si pentru Statele Unite. De asemenea, presedintele american a atras atentia ca status quo-ul actual este periculos pentru democratie, precum si pentru notiunea de baza a unui stat evreu, potrivit News.ro

"Voi continua sa fiu ingrijorat de problema dintre israelieni si palestinieni, pentru ca acest status quo este nesustenabil, este periculos pentru israelieni, creeaza o situatie oribila pentru palestinieni, pentru securitatea regionala, dar si pentru Statele Unite", si-a inceput presedintele american discursul cu privire la rezolutia de condamnare a practicii construirii de colonii israeliene in Cisiordania si in Ierusalimul de Est.

Barack Obama a explicat ca, in ciuda investirii de timp si energie in vederea solutionarii problemei dintre israelieni si palestinieni, diplomatii americanu nu pot forta cele doua parti sa ajunga la pace, iar situatia actuala este complicata de orientarea politica spre dreapta conservatoare, patriotica si populista de la Tel Aviv, precum si de scaderea puterii presedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

"Trebuie sa pastram posibilitatea unei solutii a celor doua state, pentru ca nu gasim o alternatova la acest lucru. I-am spus asta direct lui Netanyahu, am spus asta atat in Israel, cat si in Palestina", a declarat presedintele de la Casa Alba. Obama a explicat ca sporirea coloniilor evreiesti construite ilegal pe teritoriul palestinian va duce la o continua ocupatie si la aparitia unor milioane de oameni care sunt tratati drept cetateni de clasa a doua si discriminati pe scara larga de conducerea de la Tel Aviv.

"Cresterea colonizarii creeaza o realitate pe teren, care in timp va face solutia celor doua state imposibila. Prin aceasta rezolutie este important sa trimitem un semnal de desteptare", a explicat liderul de la Washington. Barack Obama si-a exprimat speranta ca rezolutia va duce la o dezbatere reala intre cele doua comunitatii, care desi nu va duce imediat la pace, macar va duce la discutarea unor alternative.