Coalitia internationala impotriva gruparii Stat Islamic (SI) a efectuat recent patru lovituri in nordul Siriei pentru a ajuta Turcia care desfasoara o ofensiva vizand eliberarea unui oras-cheie din mainile jihadistilor, a informat marti un purtator de cuvant, colonelul John Dorrian, citat de AFP.

Pana in prezent, coalitia nu a efectuat niciun bombardament pentru a veni in ajutorul Turciei in ofensiva acesteia asupra orasului al-Bab, in timp ce a sprijinit Turcia la inceputul ofensivei sale in Siria, in luna august, potrivit Agerpres.

Nici Washingtonul, nici Ankara nu au explicat clar motivele acestei situatii.

Divergente profunde separa insa coalitia de Turcia in privinta chestiunii Fortelor democratice siriene (SDF), o coalitie arabo-kurda considerata de Ankara ca fatada pentru militiile kurde siriene YPG, o organizatie terorista in opinia sa.

In schimb, Fortelor democratice siriene sunt considerate de coalitie ca aliatul lor cel mai eficient impotriva jihadistilor din Siria.

"Am identificat tinte" in apropiere de al-Bab "actionand impreuna cu Turcia" si "ne asteptam sa continuam genul acesta de lovituri", a declarat marti colonel John Dorrian, prin videoconferinta de la Bagdad.

In total, au avut loc patru bombardamente in regiunea al-Bab, a precizat el.

Purtatorul de cuvant nu a explicat de ce coalitia a inceput in cele din urma sa efectueze bombardamente pentru a sprijini fortele turce din jurul orasului al-Bab.

Turcia este, de asemenea, un aliat-cheie al coalitiei, printre altele punand la dispozitie baza sa aeriana de la Incirlik (sud) pentru avioanele aliatilor care participa la operatiuni impotriva jihadistilor.

Ankara a afirmat recent ca isi rezerva dreptul a inchide baza pentru trupele coalitiei.

De mai multe saptamani, fortele turce sunt angajate in lupte sangeroase pentru a elibera al-Bab, in nordul Siriei, impreuna cu grupurile rebele siriene care ii sunt aliate.