Apelurile la anexarea integrala sau partiala de catre Israel a Cisiordaniei risca sa distruga perspectivele de pace in regiune, a atras atentia marti emisarul special al ONU pentru Orientul Mijlociu, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Membri ai cabinetului israelian au cerut anexarea unor teritorii din Cisiordania considerate ca posibile parti ale viitorului stat palestinian, iar ambasadorul desemnat al SUA in Israel, David Friedman, a afirmat ca sustine o asemenea propunere.

Emisarul special al Natiunilor Unite Nikolai Mladenov a avertizat insa Consiliul de Securitate, reunit pentru prima data dupa adoptarea unei controversate rezolutii care cere Israelului sa puna capat colonizarii.

"Dupa vot, emotiile de pe teren au fost foarte puternice", a spus el. "Au existat apeluri la anexarea anumitor parti sau chiar a intregii 'Zone C'", care acopera aproape 60% din Cisiordania, a insistat diplomatul bulgar. "Pozitii atat de transante risca sa distruga perspectivele de pace", a adaugat emisarul special.

Nikolai Mladenov a indemnat toate partile sa evite actiunile unilaterale ce ar putea "condamna dinainte o solutie de statut final negociata".

Rezolutia care pune sub acuzare politica israeliana de colonizare a fost adoptata de Consiliul de Securitate dupa ce SUA, aliat de multa vreme al Israelului, au refuzat sa se opuna prin veto, asa cum s-a intamplat de fiecare data cu orice rezolutie critica a Natiunilor Unite la adresa statului evreu.

Documentul a fost adoptat cu 14 voturi pentru, din totalul de 15 membri ai Consiliului.

Cu prilejul conferintei organizate duminica la Paris, 70 de tari si-au manifestat sprijinul fata de o solutie cu doua state ce ar duce la aparitia unui stat palestinian alaturi de Israel.

Cele doua parti au in prezent pozitii foarte divergente, iar procesul de pace stagneaza din 2014. Atentia se indreapta in momentul de fata catre viitorul presedinte american, Donald Trump.

Acesta promis deja ca va muta ambasada americana de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie ce ar trece peste consensul international in vigoare, potrivit caruia Ierusalimul va putea fi considerat capitala a Israelului numai la finalul unui acord de pace cu palestinienii.