Premierul sarb Vojislav Kostunica a avertizat Uniunea Europeana ca trebuie sa decida intre a accepta independenta provinciei Kosovo sau a strange legaturile cu Belgradul, informeaza BBC.

Intr-o declaratie facuta in capitala Serbiei, Kostunica a declarat ca guvernele statelor membre UE trebuie sa se hotarasca daca doresc drept partener o Serbie "intreaga" sau un "semi-stat pe teritoriul sarb".

Declaratia sefului Executivului sarb a fost facuta in contextul in care liderii albanezi din Kosovo sunt pe cale sa anunte independenta provinciei in urmatoarele luni.

Sefii diplomatiilor din UE se vor intalni la sfarsitul lui ianuarie pentru a decide in legatura cu trimiterea unei forte civile in regiune.

Sebia se opune cu inversunare planurilor UE iar premierul Kostunica a declarat ca sprijinul european pentru independenta provinciei ar fi asemenea "luarii unei bucati din teritoriul Serbiei".

BBC precizeaza ca etnicii sarbi din Kosovo au protestat deja impotriva misiunii planificate de UE in regiune.

In luna noiembrie a anului trecut, oficialii sarbi au semnat un Acord de Stabilizare si Asociere cu UE, primul pas in procesul de aderare la uniune. Premierul sarb a declarat ca semnarea unui acord de aderare nu va avea loc daca UE va trimite misiunea civila in regiune.

Serbia va organiza alegeri prezidentiale la 20 ianuarie, iar viitorul Kosovo este una din temele principale ale campaniei electorale.